Bo Saris zorgt voor feest in Metropool

Het publiek gaat los op de rake klanken van de sympathieke Limburger

Tekst: Roxanne van Norde / Foto's: Willem Stolk. ,

Het eerste wat opvalt is de lange rij bij de kassa: mensen die op het laatste moment hebben besloten dit toch niet te willen missen. Wat zullen zij blij zijn geweest: Het was een groot feest in Metropool.

Het is druk in de zaal. Kinderen die niet ouder zijn dan een jaar of acht, maar ook oudere mensen zijn vanavond in Metropool te vinden voor een muzikale avond. Na een geslaagd voorprogramma van Jared & the Innovated Souls, die het erg slim aanpakte door hun eigen nummers af te wisselen met bekende nummers als 'Let’s Get It On' en 'Uptown Funk'. Vooral op deze laatste wordt goed gereageerd, de eerste mensen zingen al mee en sommigen wagen zich aan een dansje. Het publiek al in de juiste stemming voor het hoofdprogramma.

Boris Titulaer werd in 2003 plotsklaps bekend door zijn deelname aan Idols II. Hij ging er met de winst vandoor en zijn eerste album, Rely On Me, kreeg binnen een maand de gouden status. Maar de laatste jaren was het stil rondom de soulzanger. Tot hij in 2013 vriend en vijand verraste met zijn nieuwe artiestennaam Bo Saris én een nieuwe plaat: The Addict. De eerste single werd door 3FM gebombardeerd en ondertussen werd er gewerkt aan een nieuw album in Zweden en Engeland, getiteld Gold. Deze zal bijna in zijn geheel gespeeld worden.

Keep the soul alive. Dat is het motto van de zanger en hier begint hij dan ook maar gelijk mee. Vanaf het nummer 'Cool With Me' zit de stemming er lekker in. Zowel op het podium als in de zaal wordt er bewogen en gelachen. Bo Saris maakt het publiek meteen duidelijk dat hij net zo goed van stem is live als op het album. Hoge noten haalt hij moeiteloos en daar is jong en oud duidelijk van onder de indruk.

Er wordt een stuk minder enthousiast gereageerd op de eerste woorden die de zanger uitspreekt: “Hallo ZWOLLLEE!” Zwolle? Huh? “Oh shit, sorry. Hengelo!” De zanger belooft zijn misser de rest van de bijna twee uur durende show goed te maken. Dat doet hij vooral met muziek. Er wordt weinig gesproken. Een anekdote of een achterliggende gedachte bij een nummer zou een leuke toevoeging geweest, maar Bo Saris vermaakt ons liever met zijn zang.

Een van de absolute hoogtepunten is het prachtige 'Tender'. De band verplaatst zich naar de coulissen en wordt ingeruild voor een barkruk en een akoestische gitaar. Elke noot is raak en voor het eerst is het publiek muisstil. Hier en daar worden geliefden vastgehouden en aan het einde klinkt een oorverdovend applaus.

Nadat de band opnieuw is opgekomen begint het feest pas echt. De timing van het bekende 'The Addict' is perfect en brengt de vrolijke sfeer weer helemaal terug. De band en zanger hebben het duidelijk naar hun zin en er wordt regelmatig gelachen op het podium. Bij het langverwachte 'Little Bit More' staat niemand meer stil. Het is één groot feest.

Aan het einde van de avond maakt Bo Saris zijn slippertje helemaal goed door Metropool een primeur te gunnen. Het is de eerste keer dat hij zijn net gereleaste single 'One Mo’ Gain' live ten gehore brengt. De funky sound doet denken aan de muziek van Prince en wordt goed ontvangen. Iedereen kan moe maar voldaan naar huis. En wat betreft Bo Saris: he definitely kept the soul alive.