BAMBAMBIDDYBONGBONG: reggae van hoog internationaal niveau

Succesvolle reggae-avond in het oosten des lands

Tekst: Martijn Holtslag / Foto's: Marlies Bosma. ,

Het is niet niks, een reggae-avond in het oosten des lands, daar moet wat aan te pas komen wil dat slagen. Goede muziek is daar één element van. En dat is gelukt. Naast de toffe afrobeat/dub/reggae plaatjes van dj collectief Gwandoya uit Deventer staan er twee bands en een soundsystem geprogrammeerd.

Roots Creation durft het aan om het wat voorzichtige vroege Deventer wakker te maken met wat flinke reggae grooves. De band, met als bezetting onder andere twee gitaristen en twee blazers, knalt de zaal vol met hun roots reggae. Nieuw materiaal werd uitgeprobeerd en men overwon, het publiek ging na enkele tracks waaronder 'Man, Women and Child' en 'Emanuelle' helemaal mee op de Irie steady vibes van de Oost-Nederlandse reggaeband (Enschede). De dubeffecten van de gitarist waren te gek, nieuwe samenzangstukjes klonken super, en de nieuwe bassgrooves pompten de pijpen van je broek. Opvallend is de helderheid van het geluid, de ijzersterke frontman Jah Bird en de precies goed afgemeten muzikale timing van alle bandleden. Alles sluit naadloos op elkaar aan. Na een uur is het toch echt voorbij. Dat is het enige minpuntje: het had veel langer mogen duren.

Als overbrugging rondom de opbouw draait Backattack soundsystem uit Zwolle wat verse platen. Dubsirenes, zelfgebouwde FX-racks en nog meer ultra-analoge-dubness stuwen de zaal verder naar de volgende band, Roots Rising.

De band, waarbij drie vocalisten en een band met blazer je meenemen op reis, heeft er zin in. De oude bassist schijnt terug te zijn van een buitenlandse muzikale studie. Reden om de vervangende bassist te bedanken en de oude bassist weer welkom te heten. Dat wordt gedaan met een muzikale jam! Roots Rising brengt de volle zaal naar nieuwe landen met hun sterke reggae- en skasongs met een typerend eigen sound afkomstig van de charismatische frontman Bob Joossen. Opvallend is de rol van de vocalisten die precies op elkaar is afgestemd en het sterke muzikale karakter van de songs. Jammer is wel dat door de muzikale pracht de sterke teksten soms verloren gaan in het geluidsspectrum. Dat mocht echter de pret niet drukken. Het publiek werd meegenomen en kwam weer veilig thuis.

Al met al kunnen we nog veel gaan horen van BAMBAMBIDDYBONGBONG en alle deelnemende acts. Reggae dat zich op internationaal niveau kan meten qua presentatie, muzikaliteit en echtheid. Vooral dat valt op: de mate van echtheid die dit reggaecollectief uitstraalt, waarbij reggaebands soms vervallen in stereotypering blijven deze acts verfrissend, verrassend en vernieuwend zonder de kracht van de muzikale bron te verliezen. Hou ze in de gaten, als dit nog niet al iets is, dan gaat dit nog wat worden.