De IJssel stroomt over van energie

Wakker geschud door een knallende opener en met een glimlach naar huis door een swingende afsluiter

Tekst en foto’s door: Sharon Vreeburg en Maureen Vreeburg ,

Dit is inmiddels de 3e editie van De IJssel Stroomt Over. Poppunt Overijssel haalt muzikale talenten uit allerlei plaatsen in de Deventer Schouwburg bij elkaar. Van Raalte tot Enschede, van Deventer tot Zwolle. Van de negen acts die op deze zondag 20 december optreden, zijn er drie geselecteerd om op Eurosonic Noorderslag te mogen spelen.

Voor wie even wil ontsnappen uit de drukte van het Dickensfestijn in Deventer, is de Deventer Schouwburg deze dag een goede uitvlucht. Je raakt ook meteen je zondagse luie gevoel kwijt, want de diverse bands hebben de nodige energie. De brede line-up zorgt voor veel afwisseling en voorkomt dat je er ook nog maar aan denkt om terug te gaan naar het mooie Dickensfestijn.

The Croakers
De show start en ineens begint er een intro op drie televisieschermen die midden op het podium staan af te spelen. Dit creëert gelijk een duistere sfeer. Een perfecte opener van een ruige show. De televisieschermen waren nooit eerder gebruikt, maar zeker een keeper. De band komt op en begint te spelen: je wordt in één klap wakker geschud. Ondanks dat ze deze dag openen, zet het duo uit Enschede een knallende show neer vol energie.

Hard & Heady
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een heel energieke band. Ondanks dat de zanger vandaag niet fit was en het niet kon volhouden de volle set te spelen, was het een energieke show. De band speelt vol enthousiasme en ze hebben veel lol tijdens het spelen. Het is dan ook jammer dat de set ingekort moet worden.

The Hidden Agenda   
De mannen van The Hidden Agenda lijken al klaar om voor grote zalen te staan. Hun stage attitude en zelfvertrouwen doen niet onder aan die van grote artiesten. Ze staan te swingen op het podium en hebben onderling ook veel lol. Het is een geweldige show met interactie met het publiek, leuke, dansbare nummers en humor.

The Press & The President
Deze jongens hebben ook de smaak goed te pakken. Het is de laatste show dat Nathan als drummer meespeelt, hierna gaat hij als manager van de band verder. De show begint eerst even rustig en dan breekt de pleuris uit. De energie straalt er bij de gehele band van af. Je zou zeggen dat het publiek meegesleurd wordt door deze knallende songs, maar helaas is dit niet het geval. Gelukkig houdt dit de jongens niet tegen om compleet los te gaan.

Rosalie
Rosalie Meijer heeft een krachtige stem en begeleid door een complete band zorgt dit voor een gave show. Rosalie wisselt rustige en swingende songs af en dit zorgt voor een brede set. Ook valt op haar stage attitude niets aan te merken. De band om haar heen kan alleen wel wat van haar leren, want hun enthousiasme en energie kwam niet goed naar voren.

NNENN
NNENN heeft een zeer uniek geluid. Het duo bestaat uit zang, piano en elektronica. De show begint al vrij mysterieus. Je hoort al gezang, maar zangeres Johanneke is nog nergens te bekennen. Tonny staat alleen op het podium. Dan komt ze te voorschijn en stapt naar voren, waar ze verder zingt. Ze zetten samen een prachtige show neer.

Supermoon
Deze funkband uit Enschede zet een toffe show neer. Het zijn erg goede muzikanten en ze spelen erg strak. Vooral bij de zanger is de funk goed te zien, hij staat gedurende de hele show te dansen. Aan het einde van de show komt er ook nog even een harmonica te voorschijn.

Karel J. Schepers
Karel en zijn band zorgen voor een echte ‘feel-good’ show met vrolijke songs, zoals hun nieuwe single ‘Pilotenlaan 67b’. De songs zitten ook heel goed in elkaar, met toffe solo’s van verschillende bandleden. Het is ook goed te merken dat ze er zelf zin in hebben, want bij elk bandlid komt er wel meerdere keren een grijns van af. Na deze show kan je lachend door naar de volgende band.

Roots Rising
Roots Rising is een unieke band met een reggae basis, maar ook zit er hiphop in. Ze staan met tien man op het podium en stuk bij stuk zijn het goede muzikanten. Bij deze band staat de zaal ook vrij vol en zodra ze beginnen te spelen, begint het publiek te dansen. Deze band is de perfecte afsluiter en zorgt ervoor dat je met een glimlach weer naar huis gaat.

Er kwam dus van alles voorbij: van geweldig geblèr door The Croakers tot de prachtige uithalen van Rosalie en wegdromen bij NNENN tot uit je plaat gaan bij Roots Rising. Stuk voor stuk waren het talentvolle bands, die het eigenlijk allemaal wel verdienen om naar Eurosonic Noorderslag te gaan!