The sky is the limit voor Leeways

Geslaagd optreden in Marokko smaakt naar meer

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Tineke Klamer. ,

Leeways was voor een aantal optredens in Overijssel. De band uit Arnhem speelde in Zwolle en Deventer bij Plato, met daartussen een show in Dedemsvaart. Een leuke aanleiding voor een update via 3voor12 Overijssel: hoe gaat het met Leeways en wat zijn de plannen nu het zo felbegeerde album af is?

Albumrelease

In oktober verscheen Tales Of A Madman, het debuutalbum van Leeways. Tussen de vele optredens door was de band afgelopen zomer bij Martijn Groeneveld in zijn studio te vinden. “Het is heerlijk om het album nu eindelijk in handen te hebben”, vertelt Siggy, een van de beide frontmannen van Leeways. “Een album opnemen stond al zo lang op onze verlanglijst, maar elke keer kwam er iets tussen. Toen vorig jaar onze instrumenten werden gestolen raakten we weer achter op schema. Gelukkig zat dit jaar alles mee.”

De officiële release van het album vindt plaats in Arnhem, op 20 november in Luxor. Op de plaat spelen een toetsenist en twee blazers mee. “Zij zijn er met de release ook bij en uiteraard speel ik doedelzak. Volgend jaar willen we graag weer op festivals spelen. We zijn nog steeds als vijfmansformatie te boeken, maar ook met zijn achten. We staan open voor alles wat leuk is. De radio bijvoorbeeld, dan bereiken we ook mensen die niet zo snel naar festivals komen.”

Spelen in Afrika

De ambities van Leeways reiken tot ver buiten de landsgrenzen. De band speelde al in België en Frankrijk en daar kwam dit jaar Marokko bij. Als winnaar van de Grote Prijs van Nederland mocht Leeways in Casablanca spelen op L’Boulevard Festival. “Wat daar gebeurde was ongelofelijk. Nooit eerder zag ik mensen zo losgaan op onze muziek. Ze zongen zelfs onze liedjes mee. Dat verwacht je niet als je op een ander continent speelt. Ik vond het extra spannend zo in mijn kilt met een doedelzak in mijn handen, maar ook dat viel heel goed.”

Die geweldige ervaring in Casablanca smaakt naar meer. “Verschillende festivals in Marokko hebben al interesse getoond. Ook willen we graag in andere Afrikaanse landen spelen. Reggae fusion is in Afrika heel groot en dat is precies wat wij doen. Het leuke aan Leeways is dat we steeds in een stijgende lijn blijven gaan. Alles wat we bereiken zien we als middel om weer een stap verder te komen, niet als doel op zich. Krijg je de kans om in het buitenland te spelen, dan moet je dat gewoon doen. The sky is the limit.”