John Coffey rockt de pan uit

Hoe gekker hoe beter, zo ongeveer alles is verantwoord op deze avond

Tekst: Mieke Hissink / Foto's: Jelmer Gremmen. ,

Vanaf moment één stond Burgerweeshuis op zijn kop, John Coffey laat weten dat ze er zijn. Een stel jonge honden met tomeloze energie en dit verwachten ze ook van hun publiek. Het dak ging eraf, wat een heerlijk concert op 11 december in Deventer.

John Coffey is een Utrechtse rockband opgericht in 2002. In die tijd nemen ze twee platen op, maar ze kregen pas echt bekendheid toen de zanger David Achter De Molen bij de band kwam in 2010. Wereldberoemd is de rockband geworden dit voorjaar op Pinkpop toen David Achter De Molen een toegeworpen glas bier opving en daar een slok van nam. Legendarisch! Hun laatste plaat The Great News krijgt hierdoor veel aandacht, zelfs in Amerika.

De zaal wordt opgewarmd met heerlijke kerstnummers, het is bijna hilarisch. Daarna is Dead Alley aan de beurt met hun psychedelische metalmuziek, het gaat er lekker op los. Wanneer even daarna John Coffey hun eerste nummer inzet gaan alle haren los. Het knalt vanaf het begin! Bij het tweede nummer loopt gitarist Christoffer van Teijlingen al in de zaal, het publiek is uitzinnig. Er is geen moment tijd om tot rust te komen. Nummers worden meegezongen door hun fans. De band ziet veel bekenden en begroet die dan ook hartelijk. Wat een energie en wat een lol heeft de band met elkaar, het publiek, maar ook met de mensen backstage. Het is fantastisch om te zien.

De show is leuk, maar ook een teken van herkenning. Ze presteren het zelfs om, in de niet al te grote zaal van Burgerweeshuis, de cirkel (met z’n allen een rondje achter elkaar aan rennen) uit te voeren, een scheiding te maken in het publiek en ze tegen elkaar in te laten lopen. Wat maakt het uit, iedereen heeft de grootste schik. De ene na de andere klimt vanuit het publiek het podium op, om deze al stagedivend te verlaten. Alles kan en alles mag! De band doet gewoon gezellig mee. Er is veel contact met publiek en ze spelen veel nummers van hun laatste cd.

Een mooi moment is wanneer iedereen met elkaar van shirt wisselt. Een heel nummer lang staan mensen met het shirt van hun buurman aan te rocken en te headbangen. De drummer wordt ook nog even in de spotlights gezet met een dikke drumsolo, waarbij het drumstel naar voren is geschoven. Na een dikke toegift is het concert na ongeveer anderhalf uur voorbij. Iedereen is bezweet en moe en mag uitrusten op Mariah Carey's 'All I want for Christmas'. Wat een concert, wat een avond!