DeventerDubSessions - groot geworden door gezellig te blijven

“Deventenaren houden er niet van om veel geld uit te geven aan entree… wel aan bier.”

Tekst: Rene Simmelink Foto: Click Rick Photography ,

Afgelopen weekend vond de tweede editie van 2015 van DeventerDubSessions plaats in Het Burgerweeshuis in Deventer. De organisatie wist met Levon Vincent, eveneens voor de tweede maal dit jaar, een Amerikaanse DJ van internationale allure aan te trekken. Een muzikaal ijzersterke avond en een gevulde zaal waren het gevolg. Wat is de kracht van deze organisatie?
Een kijkje in de keuken van de langstlopende danceavond uit Deventer...

Tussen de tekst een selectie van tracks die voor de mannen achter DDS een belangrijke rol spelen of hebben gespeeld in hun 10-jarig bestaan.

Wat ruim tien jaar geleden begon met illegale sessies tot zonsopgang aan de oever van de IJssel, is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend concept in de overvolle dance-agenda van Het Burgerweeshuis. Dat er momenteel slechts twee edities op jaarbasis plaatsvinden blijkt een bewuste keuze van Camiel, Ferdi, Ronald en Jesper, de vier drijvende krachten achter de DDS.


“De afgelopen drie tot vier jaar hebben wij artiesten naar Deventer gehaald die misschien wel te groot zijn voor een provinciestad”, aldus Camiel, in het dagelijks leven programmeur bij De Melkweg in Amsterdam. “80% van onze bezoekers komt voor de gezelligheid en ik denk nog geen 10% daadwerkelijk voor de muziek. In al die jaren hebben wij een eigen achterban weten op te bouwen. Deze mensen zijn echter ook een dagje ouder geworden en gaan niet wekelijks meer op stap. Daarom is gebleken dat wij met twee edities op jaarbasis kwaliteit en gezelligheid kunnen behouden.” Gevolg is wel dat elke avond raak dient te zijn in een uitgaanscultuur waarbij elektronische muziek meer en meer midden in de samenleving staat. En daarin schuilt precies de kracht, aldus Ronald. “In al die jaren hebben wij geleerd om binnen onze organisatie concessies te doen. Daardoor kunnen we een breder aanbod op muziek gebied bieden.”


Toch kan een hedendaagse dance-organisatie niet meer teren op louter dertigers die wekelijks op hun knieën moeten bij pa en ma om oppas te genereren voor de nog niet zindelijke kinderen. Jonge aanwas is noodzaak. Een taak die Jesper, assistent van Camiel bij de Melkweg en de jonge hond van het viertal, op zich dient te nemen. Jesper, geboren en getogen in Harfsen, heeft zijn roots echter niet in Deventer liggen en woont momenteel in Amsterdam en mist daardoor een noodzakelijke aansluiting met de jongeren in Deventer. “Dat is een groot nadeel van twee organisatoren die buiten de stadsgrenzen wonen. Op promotioneel vlak missen we wat balans. Camiel en ik zijn hierin het sterkst, maar wonen beide een eind weg. Dat is een reden waarom wij niet groter willen groeien dan dit.” Buiten het feit dat de afstand tot Amsterdam een nadeel vormt, zitten er ook positieve kanten aan het feit dat de twee heren zich midden in de clubcultuur van de hoofdstad begeven, aldus Ferdi: “Camiel en Jesper hebben zich gigantisch ontwikkeld in hun job. Daardoor zijn voor ons deuren geopend om artiesten te boeken die we anders nooit naar Deventer hadden kunnen halen.”


Naast de twee Burger-edities is DeventerDubSessions ook verantwoordelijk voor de organisatie van het jaarlijkse Dockhouse Festival en hosten zij al vele jaren een stage op Have a Nice Day, een festival in Eibergen waar jaarlijks meerdere bussen vol partypeople vanaf Deventer CS naar toe reizen.
Sinds een aantal jaren splitten zij de organisatie van Dockhouse met de jongens achter de Nachttuin en Studio Wonder, wat een gouden zet bleek te zijn. Het festival is sindsdien gratis en trekt elk jaar meer bezoekers. “Studio Wonder heeft de promotionele kracht en is ijzersterk in het neerzetten van een productie. Deventenaren houden er niet van om veel geld uit te geven aan entree, maar wel aan bier. Daardoor is het gezelligheidsniveau hoog. Reken daarbij de mooie locatie, de gemoedelijke setting en het feit dat het interessant is voor kinderen om ons festival te bezoeken en je hebt een succesverhaal.”, aldus Camiel. “Een succes dat mede wordt gevormd door de bereidwilligheid van al onze vrijwilligers, die zich elk jaar in grote aantallen aanmelden.”
Ondanks het feit dat de vergunning bij de gemeente voor aankomend jaar nog niet rond is, verzekeren de vier dat, ook in 2016, er wederom een editie gaat plaatsvinden.


Een andere gemeentelijke issue is de eventuele pilot met vrije sluitingstijden binnen Deventer.
Aangezien Het Burgerweeshuis ook als plek is aangewezen om deel te nemen aan deze pilot, biedt dat mogelijkheden voor DDS om ook hun nachtelijke programmering te verlengen en daarmee meer bezoekers van buiten de stad te trekken. Op het eerste oog een positieve ontwikkeling, maar er zijn ook kanttekeningen. Ferdi: “Al jarenlang is er wanbeleid gevoerd binnen onze gemeente op dat gebied. Wat ik, toen ik jong was, heb mogen beleven in bijvoorbeeld Doornroosje of Amsterdam heb ik nooit in Deventer kunnen ervaren. Wanneer wij die optie eerder hadden gehad, was de kleur van DDS gegarandeerd anders geweest. Wij hebben de optie tot diepgang gemist.”
En bij Camiel en Jesper rijst de vraag of de latere sluitingstijd niet tot gevolg heeft dat mensen nog later van huis gaan binnen een stad als Deventer… of eerder afhaken. “Toen wij voor het eerst onze avond in Burger hielden mochten we nog door tot 5 uur. Je merkt dan dat het laatste uur rustiger wordt. Toen die tijd op 4 uur werd gezet, gingen mensen soms al om 3 uur naar huis.
En kijk eens rond tegen een uur of 5 in de ochtend. Dan is het uitgestorven in de binnenstad.”

Toch zal het concept gebruik gaan maken van de eventuele optie tot verlenging, maar bij voorkeur beslissen zij dat op de avond zelf, mocht de animo op dat moment groot genoeg zijn.
Een leuke uitdaging voor het nieuwe jaar. En de jaren daarop… want DDS zal ook de komende jaren zichtbaar blijven op de uitgaanskalender. Met hun uitgesproken liefde voor house- en technomuziek èn hun achterban lijken zij sterk genoeg te zijn voor de nabije toekomst.
Een statement dat Ronald bekrachtigt: “Het publiek is met ons ouder geworden, maar blijft wel komen. Doordat wij nu echt kwaliteitsboekingen neerzetten kunnen wij deze avond behouden. We verkopen niet zo snel uit, maar DeventerDubSessions is altijd een goed bezochte avond in het Burgerweeshuis.”
En dat werd afgelopen zaterdag wederom bewezen!