American Aquarium in Metropool Hengelo

Mooie klanken van een echte live-band

Tekst: Anne-Marie Kok / Foto's: Serge Hasperhoven ,

Vanavond mag Metropool de uit North Carolina afkomstige alt-countryband American Aquarium ontvangen in de kleine zaal. Nadat in februari van dit jaar hun album Wolves uitkwam is deze zesmansformatie vrijwel onophoudelijk aan het toeren. Dat ze nog geen grote fanbase hebben in Twente is duidelijk, maar met een driekwart gevulde zaal is het toch gezellig druk.

Een voorprogramma is er niet, het is dus aan de band zelf om het publiek op te warmen. Dat lukt prima. Met het mooie ‘Not The Man I’m Supposed To Be’ pakken ze het publiek al vanaf het begin van de show in. Wel zijn er wat problemen met de techniek, waardoor er af en toe luid gekraak door de nummers klinkt, afkomstig van de gitaar van frontman BJ Barham.

Op een gegeven moment geeft hij de rest van de band een break en gaat akoestisch verder, staand op de rand van het podium, onversterkt. Dit is het eerste hoogtepunt van de show. Prachtig, de intensiteit waarmee hij zijn woorden het publiek inslingert. Nadat alles weer op orde lijkt en hij zich verontschuldigt voor zijn stem (hij is nogal verkouden) gaat de band weer in volle bezetting verder.

De band speelt voornamelijk songs van hun laatste twee albums Wolves (2015) en Burn.Flicker.Die. (2012). Voor de liefhebbers: dit laatste album werd geproduceerd door Jason Isbell, die vorig jaar ook al eens met een prachtig optreden in deze zelfde zaal stond.

Al met al bracht American Aquarium een mooi optreden, af en toe geplaagd door de techniek. Dat deerde de mensen in de zaal gelukkig niet, het maakte de band ook nog een klein beetje extra sympathiek.