Popronde Enschede: de middag

Muziek op een zonnig dakterras en tussen boeken en cd’s

Tekst: Karin Spanjersberg & Tineke Klamer / Foto’s: Tineke Klamer ,

Na een jaar van afwezigheid is de Popronde terug in Enschede. Op zaterdag 27 september kon men ’s middags en ’s avonds genieten van talentvolle opkomende muzikanten uit heel Nederland. In totaal speelden er 22 bands op twaalf verschillende locaties.

In 2004 nam Enschede voor het eerst deel aan de Popronde. Bert Bennink is vanaf het begin betrokken bij de coördinatie. Vorig jaar lukte het niet, maar met Stichting Booster zette hij alles op alles om het reizende festival in 2014 weer naar Enschede te halen. “In samenwerking met PAMM Productions van ArtEZ Popacademie zijn we daar tot ons groot genoegen in geslaagd. Enschede profileert zich als Muziekstad en Culturele Hotspot van het Oosten. Ook is het de elfde stad van Nederland. Daar mag de Popronde natuurlijk niet ontbreken.”

Het eerste optreden van vandaag vindt plaats op de muziekafdeling van Boekhandel Broekhuis. Daar speelt Sofia Dragt. Zij won in 2013 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Mocht dit verwachtingen scheppen: Sofia maakt deze meer dan waar. Haar muziek is sferisch en melodieus, haar presentatie is puur en heel natuurlijk. Met haar bandleden vormt Sofia een uitstekende match. Solo speelt ze onder andere het gevoelige ‘I See You’ dat zij schreef voor de korte film ‘Ze kent me nog’ over Alzheimer. Sofia speelt op vertrouwd terrein: ze woonde in Enschede toen ze hier op het conservatorium zat. Haar optreden trekt veel publiek en de meesten blijven tot het einde. Een mooie opsteker voor dit jonge talent!

In Comicasa speelt Chayah. Ze staat er moederziel alleen, tussen stapels spelletjes, rare gadgets en t-shirts van bekende tv-series. En dan trekt ze haar strot open, loepzuiver. Om me heen hoor ik: “Wat een vreemde stem.” Zelf noem ik het liever een bijzondere stem, anders. Misschien niet mainstream, maar waarom zo zijn als anderen? Zwolse Chayah is goed. Ook als ze alleen speelt, zichzelf begeleidend met niet meer dan een akoestische gitaar. Sommige nummers speelt ze met meerdere muzikanten, maar eigenlijk heeft deze zangeres geen band nodig. Als Chayah alleen speelt, dan is het al goed en dus meer dan genoeg.

Het mooie weer nodigt uit om lekker buiten te zijn. Dat doen dan ook veel mensen. Wie op het Stationsplein omhoog kijkt, ziet op het dakterras van Forum C / La Cucina een podium. Daar staat PAUW, drie jongens uit Twente met een grote liefde voor psychedelische muziek. Ook hun presentatie ademt volop sixties en seventies. Halverwege staakt het orgel, maar dat wordt creatief opgelost. Beneden op het plein is men erg enthousiast over het passionele optreden. Het is dat de band al buiten staat, anders was het dak eraf gegaan. Met ruim 20 optredens is PAUW de meest geboekte band van deze Popronde. Het Enschedese publiek kan twee keer genieten: vanavond speelt PAUW nog een set op het podium voor OOR-talenten in de Beiaard.