Verrassende Popronde Deventer bewijst zijn naam

Muzikaal talent van alle hoeken presenteert zich in Ijsselstad Deventer

Tekst: Martijn Holtslag ,

Het was kiezen en rennen, van alle acts van rondreizend popfestival Popronde koos de redactie van 3VOOR12 er 4 om te belichten. Het talent was van hoog niveau; je vraagt je soms af wat een grandioze act in 'n muf café'tje doet.

Sofia Dragt
De avond begon met Sofia Dragt. De zangeres heeft haar strepen inmiddels verdiend en kondigde aan haar nieuwe album 30 oktober te releasen in Paradiso. Wat een stem. Ze zou zo de dancehits van de hitlijsten in kunnen hebben gezongen. Naast een waanzinnig krachtig en subtiel ingezet stemgeluid heeft ze een hele vlotte presentatie. De band die haar ondersteunt is van hoog niveau en speelt goed op elkaar in. Van verse drumgrooves tot originele gitaarklanken en -partijen. De liedjes zitten zo gelikt in elkaar (misschien iets tè?), en worden zo goed uitgevoerd dat je je afvraagt wat ze hier in Deventer doen. Het leent zich zo voor Amerika.

Faut Haut
Daarna snel door naar Faut Haut dat zich presenteert in het Burgercafé. De band bestaande uit 4 bandleden (een toetsenist/zanger, bassist/zanger, gitarist en drummer) speelt vuige liederen. Een perfecte balans tussen enerzijds irritant, pestend en daar tegenover anderzijds gelikt groovende baslijntjes. De bassist/frontman Joep weet met humor en tegen-heilige-huisjes-aanschoppende persoonlijkheid het publiek te overtuigen. Het is even wennen om zo'n jonge knaap zo strak te zien spelen en die daarbij met uiterst volwassen poetische vuige teksten weet aan te komen. Z'n gezichtsspel doet de rest. Verse grooves en sounds van de drummer (een snare drum spelen op een washboard?) gecombineerd met de perfect uitgekozen corny sounds van de toetsenist (een Philacorda en één of ander bejaard Yamaha keyboard met net zulke bejaarde klanken) weten gek genoeg een groove neer te zetten waar je echt u tegen zegt. Een band van poetische relevantie waarmee weinigen zich kunnen meten. Voorprogramma Spinvis!

Maask
We zijn nog net op tijd om Maask te zien knallen in café de Alm. Maask heeft schijt aan alles, net zoveel aan conventies als aan het publiek. Van dubstep tot drum-'n-bass langs gabber en hitjes. De beatboxer maakt met 'n eigen gemaakt loopstation een breed spectrum aan opzwepende muziek. Naast dat hij z'n techniek en live-set skills uitermate op orde heeft is Maask een rasentertainer. Na vijf minuten heeft hij het publiek al aan het springen en joelen. Een dikke gabberbeat heeft het café al snel aan het zweten, waarna nog vele genre's aan bod komen. Opvallend is hoe de beatboxer met (slechts?) zijn stem alles op tempo weet te houden, en zijn set nooit saai wordt.

PAUW
In het Burgerweeshuis is PAUW klaar om te gaan. De meest geboekte Popronde band schept hoge verwachtingen. En weten die volledig waar te maken. Het is meer dan alleen het nadoen van de jaren sixties, de band staat boven het materiaal en heeft een duidelijk eigen klank. Uitermate goed spel gecombineerd met creatieve geluidseffecten en waanzinnige grooves leiden tot een geweldige geluidsspel. De grooves zijn supersteady en over 't randje waar nodig. Super om te zien hoe een band geen kapsones of praatjes nodig heeft om zich zelf te verbinden met het publiek. PAUW speelt, aan de luisteraar de keuze om mee te gaan met hun op reis. Een uitnodiging die overigens moeilijk te weerstaan valt. De zanger is iets te vaak onverstaanbaar, maar dat stoort nergens en is ondersteunend aan het klankspectrum dat op je af wordt gevuurd. PAUW had er voor kunnen kiezen om op 'n hipster achtige wijze voor een De Wereld Draait Door-kijkend publiek een grappige show te maken ter vermaak van zoekenden naar trends en entertainment. Maar PAUW staat hier boven door zichzelf en hun muziek serieus, maar niet tè serieus te nemen. Een act die we in de gaten moeten houden!

Al met al een verassende Popronde, een festival dat zijn naam maar blijft bewijzen.
Van de vette beats van Maask tot de raggende ska van de Skaggerz naar de uitdagende provocerende poëzie van Faut Haut. Alle bands in het rijtje zijn beloftes voor de toekomst. Het is het hopen waard dat ze het volhouden!