ABC brengt nostalgie met klasse

Martin Fry zingt zijn oude hits in de Metropool

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Anne-Marie Kok. ,

ABC, wie kent ze niet? De Britse band scoorde in de jaren tachtig hit na hit. Een kleine 30 jaar later staat Martin Fry met zijn ‘nieuwe’ ABC in de Metropool. Hij brengt zijn oude nummers alsof de tijd heeft stilgestaan.

Soms word je als artiest een karikatuur van jezelf als je je shows maar blijft vullen met al die hits van toen. Soms moet je misschien accepteren dat je meest succesvolle jaren achter je liggen. That was then but this is now. Soms zijn er ook aangename uitzonderingen. Martin Fry bijvoorbeeld, van de succesvolle Britse band ABC.

Eerlijk is eerlijk: de ABC van nu is niet meer de ABC van toen. De muzikanten van de huidige band waren niet betrokken bij de successen uit de jaren tachtig. Drummer David Palmer haakte een paar jaar geleden nog even aan, maar in feite staat ABC al sinds 1995 gelijk aan frontman Martin Fry – en die blijkt het nog verrassend goed te doen.

In de aanloop naar een Amerikaanse tour geeft ABC twee optredens in Nederland. Vandaag staat de band in de Metropool, morgen in het Haagse Paard. Support act voor beide shows is Bowe, de Arnhemse band rond Boudewijn de Jong. Een fijne opwarmer: drie kwartier lang groovy sounds van een club enthousiaste muzikanten. ABC wordt vervolgens aangekondigd door Gerard Ekdom, fan van het eerste uur. In rap tempo noemt hij de titels van alle albums en vraagt het publiek wie ze ook allemaal heeft. Maar genoeg gepraat, het is tijd voor ABC.

Vroeger kon je Martin Fry uittekenen in zijn jasje met dasje. Destijds was het meestal iets glimmends, tegenwoordig treedt hij op in stijlvol driedelig grijs. De opener is een vrij jong nummer, 'The Very First Time' uit 2008. Daarna gaat het los: 'Poison Arrow', 'The Night You Murdered Love', 'Date Stamp', 'King Without A Crown'... Een feest van herkenning. De zanger mag dan wel het enige originele bandlid nog zijn, hier klinkt onmiskenbaar de sound van ABC. De bandleden staan net als Martin strak in pak – op de percussioniste na, die overigens ook zeer prettig zingt. En horen we dat goed, is dat toch een splinternieuwe song?

Voor de tigduizendste keer in zijn leven zingt Martin 'All Of My Heart'. Hij staat er zichtbaar bij te genieten: "For all you romantics out there. Wave your arms… Come on Glastonbury!". Deze Britse heer met zijn pretoogjes weet het te waarderen dat het publiek zijn klassiekers kent. 'The Look Of Love' blijkt het laatste nummer. Geen toegift, ook niet als het publiek erom blijft vragen, en zo eindigt een geslaagd optreden toch nog vrij abrupt.

ABC brengt weinig nieuws onder de zon, maar juist dat vertrouwde geluid lijkt de succesfactor. Martin Fry is in al die jaren weinig veranderd. Ouder en grijzer, maar nog even fris als toen en uitstekend bij stem. Eerder deze week gaf hij overigens nog een uitgebreid interview op Radio Hengelo TV. Waarschijnlijk zit hij inmiddels na te genieten in de kleedkamer van de Metropool, waar hij gelukzalig voor zich uit kijkt en verzucht: "What an enjoyable evening it was".