Sfeervol huiskamerconcert met Folk Roadshow Europe

Kleinschalig genieten van o.a. Benjamin James Caldwell en Dominique Fricot

tekst: Lianne Slob / foto's: Stefan Lucassen ,

Vrijdagavond 3 oktober gebeurde er iets speciaals in Zwolle. Benjamin James Caldwell, Dominique Fricot, Port of Call en Long Converstations gaven een concert in een Zwolse huiskamer. Hoe het begon? Eigenlijk vrij kleinschalig. Vorig jaar gaf Benjamin James Caldwell een concert in dezelfde huiskamer en dat beviel zo goed dat hij graag terug wilde komen. En dit jaar dus samen met drie andere artiesten, met wie hij op dit moment de “Folk Roadshow Europe” doet. Vrijdag 3 oktober deden zij hiermee Zwolle aan.

Sfeer, het kernwoord van de avond

Vanaf 20.00 uur mogen de gasten binnenlopen. Er staan hapjes en drankjes en de artiesten drinken rustig hun biertje tussen de gasten. Dat zet eigenlijk de toon voor de rest van de avond. Laagdrempelig, de mannen voelen zich op hun gemak en maken lol met de gasten.

Voordat het concert begint geeft organisator van het evenement Kim Idsinga een kort inleidend verhaaltje. “De mannen willen graag aangekondigd worden dus dat moet dan maar”. Iedere artiest speelt drie nummers, dan is er een korte pauze en daarna sluiten de heren de avond gezamenlijk af.

Het is tijd om te beginnen. De mannen gaan met zijn vieren in een cirkel op de grond zitten en lijken een spelletje te spelen. Verwarring onder de gasten want wat zijn ze aan het doen? Hoort dit bij de act? Het spel wordt nader toegelicht door Dominique Fricot. “We doen dit iedere avond. Schrijven onze naam op een papiertje, maken er een vliegtuigje van en gooien deze door de zaal. Kijk dus uit voor uw hoofd. Degene die het verst gooit mag beginnen.”

Rustig beginnen met Long Conversations en Port of Call

Long Conversations, oftewel Olaf Caarls, bijt het spits af. Een singer-songwriter uit Leiden die op folk geïnspireerde indie rock maakt. Normaal gesproken speelt Olaf met band, maar tijdens de Folk Roadshow speelt hij alleen, hier en daar ondersteund door zijn drie collega muzikanten.

Long Conversations maakt prachtige kleine liedjes, met breekbare stem gezongen. Tijdens het nummer Eipheltowers glipt Olaf zijn gitaarband los maar gelukkig springen Pieter en Dominique te hulp, Olaf speelt ongestoord verder alsof er niks is gebeurd. Het is een van de typerende momenten van de avond, waarvan er nog veel zullen volgen. Zo gaat bijvoorbeeld tijdens het concert Pieters’ telefoon af “he got bored” aldus Dominique en stoot een gast een bakje nootjes om die vervolgens door de hele woonkamer vliegen. De hele avond is precies wat je van een huiskamerconcert verwacht: er is interactie met het publiek, er hangt een gemoedelijke sfeer en het ziet ernaar uit dat iedereen het naar zijn zin heeft.

Port Of Call, oftewel Pieter van Vliet is de tweede artiest van de avond. Pieter is een singer-songwriter uit Amsterdam en speelt rustige ballades met een indie ondertoon. Tijdens het concert maakt vooral zijn stem indruk. Pieter weet een mooie balans te vinden waarbij zijn stem van heel klein naar heel groot gaat, wat bijvoorbeeld in het nummer Judgement to Come goed tot zijn recht komt. Heel mooi en het komt geweldig over in de kleine, knusse ruimte.

Swingend verder met Benjamin James Caldwell en Dominique Fricot

Na Port of Call is het tijd voor Benjamin James Caldwell, eigenlijk de oprichter en sfeermaker van de avond.

Benjamin komt uit Nieuw Zeeland en zijn muziek is een mix tussen folk, rock en americana. Hij begint zijn set met het nummer Cover me Over en de sfeer zit er gelijk lekker in. Na twee rasechte singer-songwriters is het nu tijd voor wat meer uptempo, die omschakeling is verfrissend en houdt de luisteraar scherp. Bovendien is Benjamin een echte showman en weet hij binnen no-time het publiek mee te krijgen in zijn swingende songs.  

Aan Dominique Fricot uit Canada de eer om het eerste gedeelte van de avond af te sluiten. Weer een totaal andere artiest, Dominique maakt rock met soulinvloeden en doet bij vlagen denken aan John Mayer. Wat de set van Dominique vooral interessant maakt is de interactie met het publiek. Hij vraagt bijvoorbeeld aan ondergetekende: “are you really writing a review? Allright, no pressure..” En geeft hij bij iedere song een inleidend verhaal. Zoals bij het nummer Mothersday, wat gaat over dat moment dat je relatie voorbij is en je daar eigenlijk beter uit bent gekomen. Maar waarom heet het nummer dan Mothersday? “No reason, just the day I wrote the song.” 

Gezamenlijke afsluiting

Na een korte pauze sluiten de heren de avond gezamenlijk af met een aantal covers zoals Radiohead’s Creep en Helpless van Neil Young. Maar er worden ook eigen nummers gespeeld, welke instrumentaal en vocaal door elkaar worden ondersteund. Zoals het nummer Those Eyes van Dominique Fricot, waarbij ook het publiek wordt gevraagd het couplet mee te zingen.

De heren sluiten de avond af met Neil Young’s Helpless. Een slimme afsluiter, want bekend en daarom alom meegezongen door het publiek. En daarmee werd de sfeer nog gemoedelijker, knusser en gezelliger, als dat al mogelijk was. 

Na vanavond vervolgen de heren hun show door de rest van Europa en reizen ze door naar Parijs. De tour is bijna op zijn einde, de heren geven 26 oktober hun laatste concert en dat hebben ze laten merken want ze hebben een fijne avond neergezet. De sfeer was goed, het publiek en de artiesten hadden het naar hun zin en er is prachtige muziek gemaakt. Misschien moet hier een jaarlijkse traditie van gemaakt worden?