Marike Jager gaat de kerk in met The Silent Tour

"Het liefst had ik iedereen meegenomen in mijn hut"

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Lieke Romeijn. ,

Op 14 maart verschijnt The Silent Song, het nieuwe album van Marike Jager. Een akoestisch album, geschreven en opgenomen in een hut van leem. De presentatie vindt de avond ervoor plaats in de Doopsgezinde Kerk in Utrecht. Het is het startmoment van ‘The Silent Tour’, een serie intieme optredens in bijzondere kerkjes. Een tour die zijn bestaan misschien wel te danken heeft aan de plaatselijke kermis.

Het was het najaar van 2013 en het schrijven wilde maar niet lukken. Ondertussen was de jaarlijkse kermis in volle gang, recht tegenover het voormalige klooster waar Marike Jager woont met haar vriend en toetsenist Henk Jan Heuvelink. “We hebben enkel glas. Kun je je voorstellen hoe die kermis hier binnenkwam? Henk Jan zei toen: waarom ga je niet in de hut zitten? Hier achter in de tuin staat een rond huisje van leem. Op een avond ben ik er gaan zitten met kaarsen en wijn. Heel cliché. Maar het werkte! Ik werd er rustig van. Aan de keukentafel had de plaat deze vorm nooit gekregen.”

In de deuropening
De vele avonden en nachten in de hut leverden bijzondere momenten op. “Soms begon er midden in de nacht ergens een hond te janken. Andere honden in de buurt jankten dan mee. Het klonk spannend en het gaf troost. Zo ontstond ‘The Wolves Are Howling’: ga maar slapen, wees niet bang, het lijkt alsof de wolven voor je zingen. Laatst vertelde iemand me dat wolven inderdaad zo communiceren.”

Marike nam in de hut ook alle liedjes op. “Ik wilde het laten klinken alsof je bij mij in dat hutje zit. Voor de piano was de hut te klein. Die partijen hebben we thuis in onze hal opgenomen, op zo’n manier dat het lijkt alsof je iemand in de deuropening hoort spelen.” In drie maanden tijd kwam het album tot stand. De preproductiefase werd daarbij overgeslagen. “Die paar maanden leefde ik echt in het coconnetje van hier thuis. Toen het af was ging ik twijfelen: moeten we dit wel naar buiten brengen? Een soort dagboekgevoel. Inmiddels sta ik er meer boven.”

Consistent
In 2003 won Marike Jager de Grote Prijs van Nederland, vlak voordat zij afstudeerde in de gezondheidswetenschappen. Ze besloot toen om het een half jaar als muzikant te proberen. Nu zijn we tien jaar en vier albums verder. Net als zijn voorgangers verschijnt The Silent Song op Morning Coffee Records, het label dat Marike in 2006 samen met Henk Jan oprichtte.

“Ik wilde wel een keer een akoestische plaat maken, maar niet per se nu al. We waren juist van plan om de band uit te breiden. Nu is dit album iets van ons samen geworden. Het is mijn meest consistente album ooit: alle liedjes zijn op één plek ontstaan en vastgelegd.” Allemaal rustige liedjes, en dat voor een artiest die niet onder één noemer te vangen is. “Variatie vind ik het leukste wat er is. Ik speel ook net zo gemakkelijk solo als met een band. Het klopt dat men het moeilijk vindt om ons te plaatsen. Voor de fans is dat leuk, maar voor onszelf is het in promotioneel opzicht best lastig.”

Duet
Vorige maand verscheen ‘Secret’ als eerste single van het album. De tweede single is een duet met de Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith, dat Marike samen met hem schreef. Marike kwam via Sony in contact met Ron. “Ik vind hem waanzinnig goed, een ambachtelijk schrijver. Toen hij laatst in Nederland was heb ik hem ontmoet. Ik had een liedje waar ik niet verder mee kwam, ‘Don’t You’. De manier waarop Ron ermee aan de gang ging sprak me erg aan.”

Marike wilde ‘Don’t You’ niet in haar eentje zingen en stelde Ron voor om het samen op te nemen. Binnen een uur mailde hij een positieve reactie. “Helaas is Ron niet hier in de hut geweest, hij heeft zijn deel thuis in Toronto ingezongen. Ik moet er nog even goed over nadenken hoe ik dat live ga doen.”

Intieme sfeer
De opzet van The Silent Tour vloeit rechtstreeks voort uit het schrijven in de hut. “Ik vond dat ik de tour moest afstemmen op het album. Het liefst had ik iedereen meegenomen in mijn hut. Uiteindelijk zijn het kerkjes geworden, plekken met dezelfde intieme sfeer en galm als de hut. Ik ben niet religieus, maar het doet wel wat met me als ik een kerk binnenstap.”

“Omdat we in korte tijd veel moesten regelen zijn we voor de organisatie van de tour een samenwerking aangegaan. Rob Kramer van Productiehuis Oost-Nederland bracht ons in contact met PAMM, het productiehuis van ArtEZ. Op basis van onze wensen stelde PAMM een lijst samen van bijzondere kerken en kapellen.” Zo speelt Marike straks onder andere in de Waalse Kerk in Zwolle, de Cellebroederskapel in Maastricht en de RK Kapel St. Egbert op Schiermonnikoog. De kleinste kerk van de tour is de Doopsgezinde Kerk aan het Meerpad in Amsterdam-Noord. “De koster heeft met de brandweer kunnen regelen dat er 60 in plaats van 50 mensen in mogen. Geweldig toch?”


The Silent Tour:

13/3 Utrecht - Doopsgezinde Kerk
4/4 Den Haag - Barthkapel
5/4 Nijmegen - Lutherse Kerk
11/4 Amsterdam - Doopsgezinde Kerk aan het Meerpad (+ extra show)
12/4 Zwolle - Waalse Kerk
13/4 Utrecht - Doopsgezinde Kerk
20/4 Maastricht - Cellebroederskapel
27/4 Velp (Grave, Noord-Brabant) - Kunst in het Kerkje
1/5 Middelburg - Engelse Kerk
9/5 Hauwert (Noord-Holland) - Witte Kerkje (Hauwert in Concert)
10/5 Hempens (Friesland) - Martinuskerk
11/5 Groningen - Leegkerk
16/5 Arnhem - Waalse Kerk
17/5 Schiermonnikoog - RK Kapel St. Egbert
22/5 Terheijden - Het Witte Kerkje (Puur Wit)