Jett Rebel voelt zich thuis in Metropool

Hij pakt het hele publiek in

Door: Anne-Marie Kok ,

Tja, wat moet je hier over zeggen? Energiek en overrompelend, vrolijk maar ook droef, swingend maar ook verstild. Bovenal pure klasse. Deze show had het allemaal!

De verwachtingen waren vooraf al hoog. Immers, de afgelopen tijd is Jett Rebel veel in het nieuws geweest. Steeds met lovende woorden over zijn muziek en zijn performance. Door de documentaire van Linda Hakvoort heeft heel Nederland ook een andere kant van hem gezien, de kant van de soms onzekere en vertwijfelde Jelte Tuinstra. Veel mensen maakten zich naar aanleiding hiervan zelfs zozeer zorgen over hem, dat Jelte zich geroepen voelde om via Facebook te laten weten dat het écht heel goed met hem gaat.

Op het Hengelose podium voelt Jett zich thuis. Hij heeft herinneringen aan de tijd dat hij hier kwam met zijn ouders en zijn vriendinnetje komt hier vandaan. Of dat te zien is in de show? Nee, waarschijnlijk niet. Als ik de recensies van andere optredens lees pakt hij namelijk álle zalen in.

Het optreden bestaat uit een mix van zijn vorige ‘album’ en zijn recent uitgebrachte Hits for Kids. Met deze laatste plaat laat hij een cool en sexy sound horen, en dit album klinkt completer en samenhangender dan zijn eerste. Beide albums samengebracht in deze show staat garant voor muzikaal vuurwerk. Af en toe dringen de vergelijkingen zich op: Prince, David Bowie… maar vooral toch ook zijn eigen sound. Jett Rebel is op-en-top muzikant, speelt strak en lijkt niets aan het toeval over te laten. Kritisch op het geluid, te zien aan de aanwijzingen die hij af en toe aan de technicus geeft. Niet dat het voor het publiek hoorbaar is, maar blijkbaar is de nuance voor hem belangrijk. Naast topmuzikant is hij ook een getalenteerd performer. Hij vermaakt het publiek en brengt zijn songs met bezieling en overtuiging. Zelfs de meest afwachtende toeschouwer kan niet voorkomen dat hij meegezogen wordt in het muzikale geweld. Daarnaast zijn er ook mooie rustmomenten, zoals de uitvoering van ‘Sister’ en de acapella versie van ‘Harmony’.

Jett is natuurlijk niet alleen gekomen. Op zijn plaat speelde hij alle instrumenten zelf in, maar op het podium omringt hij zich met een fijn stel musici. Zijn vijfkoppige superstrakke band speelt in dienst van Jett, en Jett doet het samen met zijn band. Beide dames mogen zelf in de schijnwerpers staan, de muzikanten laten hun kwaliteit horen en Jett Rebel brengt het allemaal bij elkaar. Het plezier spat er vanaf, deze mensen vinden het heerlijk om met elkaar op het podium te staan.

Na ruim twee uur en drie kwartier is het afgelopen. Ineens. Geen drie toegiften, niet vijf keer terug op het podium, niets van dat alles. Top! Jett Rebel is 23 jaar jong. Kan hij nog beter worden? Waarschijnlijk wel. Hoe meer meters hij maakt, hoe verder zijn muzikale skills zich ontwikkelen. Waar dat toe gaat leiden? Wie zal het zeggen…