Bijzondere acts tijdens het Jazz Festival in Enschede

Ondanks het slechte weer veel mensen op de been

door: Tineke Klamer. ,

Het is weer Pinksteren! Tijd voor een jaarlijkse injectie jazz en soul, terrasjes en gezelligheid in Enschede. Na een enerverende zaterdag is het tijd voor de zondag en maandag. Op het programma staan onder andere: plaatselijke zanger Marijn Ouwehand, het groovy Delmontis, trompettiste Maite Hontelé, de nog altijd swingende Dr. Lonnie Smith samen met de Jazz Invaders en als afsluiter zanger Waylon.

Zondag 19 mei

Marijn Ouwehand
De zondagavond start met een optreden van Enschedese zanger Marijn Ouwehand in het Vestzaktheater. Bij binnenkomst blijkt dat de zaal inmiddels al helemaal vol zit en dat het optreden alleen nog in de foyer beluisterd kan worden. De jonge student van het conservatorium weet het publiek aan zich te binden met zijn bijzondere, warme stem en te gekke timing. Een echte entertainer, maar hij geeft ook veel ruimte aan zijn sublieme begeleidingsband, bestaande uit vader Ruud Ouwehand, Vadim Neef, Mark Lucassen en Sebastian Altekamp. Kwalitatief top en toch zeer toegankelijk. Knap! Volgende keer een groter podium beste organisatie? Marijn verdient het!

DelMontis
DelMontis is een muzikale samenwerking tussen zanger en pianist Frank Montis (onder andere bekend van Laura Vane & the Vipertones) en saxofonist Rolf Delfos. Met een zestal kwalitatief goede muzikanten weet de band onder leiding van Frank Montis een groovy optreden neer te zetten. Swingend! En dat vindt de rest van de Oude Markt ook te zien aan het meedeinende publiek.

Maite Hontelé
De zondagavond wordt afgesloten met een optreden van trompettiste Maite Hontelé. Anders dan de naam doet vermoeden, groeide zij op in Utrecht, waar ze door platen die haar vader haar opstuurde vanuit Spanje kennismaakte met Latin muziek. Na haar studie en tours met onder andere de Buena Vista Social Club, verhuisde zij naar Colombia, waar Maite inmiddels zo bekend is dat zij niet meer normaal over straat kan. Naar aanleiding van haar nieuwe album is ze nu ook weer eens in ons koude kikkerlandje te vinden, waar Maite de Oude Markt na de eerste noten direct weet om te toveren tot zomerse sferen. Er wordt druk op los gedanst op haar Latijns-Amerikaanse klanken. Waardige afsluiter van de zondagavond.

Maandag 20 mei

Dr. Lonnie Smith & the Jazz Invaders
De maandagavond wordt afgetrapt door Dr. Lonnie Smith & the Jazz Invaders. Markante 70-jarige Amerikaanse Hammond organist Dr. Lonnie Smith weet samen met zijn begeleidingsband, bestaande uit de crème de la crème van de Nederlandse jazzscene, de hele Oude Markt op zijn kop te zetten. De een na de andere fabuleuze solo wordt uit de tulband getoverd, met als hoogtepunten de bugelsolo van Nederlandse trompettist Jan van Duikeren in Little Sunflower en de wandelstoksolo waarin Dr. Lonnie Smith al slappend zijn wandelstok bespeeld. Zelfs tijdens een spoedreparatie aan de Hammond grooved de band onverminderd door! Absoluut hoogtepunt van het festival.
 

Waylon
De maandagavond wordt afgesloten met een optreden van Nederlandse zanger Waylon. De Oude Markt is inmiddels lekker vol gestroomd en dat het inmiddels is gaan regenen deert het publiek geenszins. De zanger sluit het festival af met een lekkere mix van zijn grote hits en soulcovers, waarbij het publiek zichtbaar van het optreden geniet. Toch is het niet helemaal mijn eigen cup of tea. Daarom: tijd om naar huis te gaan en terug te kijken op een top weekendje jazz en soul.