Een geslaagde Muzikantenmarkt en Platenbeurs in Atak

3voor12 Overijssel sprak met Soufian Wijermars, een van de mannen achter deze dag

Tekst: Liv Krake / Foto's: Karen Wijnen. ,

Afgelopen zondag, 17 maart, stelde Atak haar zalen ter beschikking voor een nieuw concept: de Muzikantenmarkt, een plek waar muzikanten instrumenten van elkaar konden kopen, smolt samen met de Platenbeurs van Atak, waar onder andere diverse langspeelplaten en cd's verkocht werden. Een van de oprichters van deze dag, Soufian Wijermars, vond het een geslaagde eerste editie.

Poppodium Atak in Enschede werd op zondag 17 maart van 11:00 uur tot 17:00 uur even een walhalla voor muziekliefhebbers. In de foyer en de Grolsch Zaal werden diverse singles, elpees en cd's verkocht, terwijl er in de studio's van Atak verschillende instrumenten gekocht konden worden. Voor de ontspanning konden bezoekers even een drankje doen in de kleine zaal, waar de Coldplay coverband Coldplace op de planken stond. 3voor12 Overijssel sprak met Soufian Wijermars, een van de oprichters van deze dag.

"Het concept van de Muzikantenmarkt is een leuke dag organiseren waarop mensen kunnen jammen, iets kunnen opsteken, kunnen netwerken, spullen kunnen verkopen en waar kleinere bedrijven hun producten aan het publiek kunnen laten zien," vertelt Soufian. "Het begon ongeveer acht maanden geleden toen ik de groep 'Muzikanten Marktplaats' op Facebook ben begonnen. De groep kwam voort uit een gesprek met een bandlid van me die vroeg of ik wilde proberen om via Facebook zijn versterker te verkopen. Ik zocht al mijn muziekvrienden uit en voegde ze in de groep toe. Van deze groep was het idee heel anders dan van de fysieke Muzikantenmarkt van afgelopen zondag, met als basis 'In deze groep ben je elke dag op de hoogte van de laatste koopjes op muziekgebied en natuurlijk kun je hier je spullen kwijt'. Hierdoor is ook een tweee groep aangemaakt, genaamd 'Muzikale Dienstverleningen', een pagina waarop bedrijven en bands hun diensten kwijt kunnen."

Soufian vertelt verder: "Goed... gek genoeg is de versterker van mijn bandlid nog steeds niet verkocht, maar er dreven bij het opzetten van de groep wel gelijk andere advertenties naar de oppervlakte. In negen dagen zaten er al 1000 leden in de groep en toen realiseerde ik me dat er wel degelijk vraag was voor een dergelijke plek. Nu, acht maanden later, zitten er ongeveer 3250 leden in de groep, die tussen de vijf en 25 advertenties per dag posten vanuit de hele BeNeLux. Dit worden er elke dag meer. Na een paar maanden de boel aangekeken te hebben, leek het me leuk om te kijken of ik het voor elkaar kon krijgen om al deze mensen ook in het echt met elkaar te verbinden door middel van een fysieke vorm van de markt, de Muzikantenmarkt."

"Om een fysieke vorm van deze markt te kunnen realiseren, begon ik met het zoeken van connecties en netwerken die mij konden helpen. Om te beginnen kwam Jurjen van Atak naar me toe met de mededeling dat het het evenement wel in Atak kon plaatsvinden en dan wel in de oefenruimtes/studio. Vorig jaar heb ik er stage gelopen als audiotechnicus voor mijn opleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht, dus hier kende ik mensen. Toen ik geen stage kon vinden in een studio leek het me leuk om dit te gaan doen en ondertussen aan dingen te werken in mijn eigen studio Attic Acoustics, thuis in Nijverdal. Hier ging iedereen mee akkoord en toen kon het plannen beginnen."

"Daarna zijn we op zoek gegaan naar bedrijven die het leuk leken om bij ons op de markt te komen staan, waar veel bedrijven enthousiast op reageerden. Vervolgens kwam vanuit de staf van Atak de suggestie dat de Muzikantenmarkt samen kon met de Platenbeurs van 17 maart, die al op de agenda stond. Dit leek ons een goede optie om een grote beurs te maken voor diverse aspecten van muziek: een platenbeurs, een markt en een optreden van een coverband. Na een aantal bedrijven te hebben bevestigd (Flower Amps, American Guitar Store, Tom Wijnen, Backline Rental Twente, Rise & Shine tattoo shop en mijn eigen studio) zijn we begonnen met het uitdelen van flyers en het ophangen van posters in verschillende locaties binnen en buiten Enschede. Ook heb ik promotie gedaan in de originele Facebookgroep en van daar uit hebben we wat particuliere verkopers weten te werven die hun spullen wel te koop willen zetten."

"Vanaf hier ging het eigenlijk wel snel en begon de dag langzaamaan vorm te krijgen. Op de dag zelf was het natuurlijk spannend hoe het zou gaan lopen. De kraampjes stonden klaar, de bedrijven waren er en de markt werd klaargezet. In de Grolsch Zaal en de foyer stonden alle platenverkopers voor de Platenbeurs. Beneden in de studio's van Atak stond de fysieke Muzikantenmarkt met kraampjes met gitaren, versterkers, kabels, microfoons enzovoort. Als je hier iets doorliep kwam je bij Backline Rental Twente, die een oefenruimte had ingericht met vele versterkers en een drumkit. Hier werd de hele dag door erg gaaf gejamd. Twee ruimtes verder was een workshop 'opnameproces van muziek' door Tom Meier, waar mensen het hele proces van het opnemen van muziek konden zien. De band Rimon heeft hier op deze dag zelfs een nummer opgenomen."

Al met al kijkt Soufian terug op een geslaagde editie van zijn Muzikantenmarkt. "Mijn verwachtingen waren anders dan wat ik hoopte, omdat ik natuurlijk wist dat het helemaal aan de rand van het land was. Wel was ik verbaasd hoeveel mensen er uiteindelijk even door heen zijn gelopen en hoeveel bezoekers er in Atak waren voor deze dag. Er was veel doorloop van mensen die overal gewoon simpelweg een kijkje namen, er waren mensen die echt contact zochten met andere muzikanten en ook weer mensen die gewoon dingen gekocht hebben of simpelweg wilden jammen. Er zijn gitaren, versterkers, een mixer, een microfoon, bekkens en nog wat dingen verkocht, iedereen heeft een gave dag gehad en het was iets nieuws. Ik denk dat het om die redenen uiteindelijk erg geslaagd was." Over een volgende editie zegt hij "dat die er absoluut komt". Het is alleen de vraag of dit weer in Atak zal zijn. "De groep op Facebook blijft elke dag groeien en ik denk dat er zelfs Europees gezien erg veel vraag naar is. Mijn plannen zijn dus om dit naar centraal Nederland te trekken en misschien uiteindelijk internationaal te maken voor in ieder geval de BeNeLux. Veel kan ik hier nog niet over vertellen, want ik had mezelf nooit voorgesteld als organisator van een dergelijk evenement. Nu het wel zo is, ben ik wel van plan hier een serieus gewaardeerd en professioneel evenement van te maken. Door muzikanten bij elkaar te brengen kunnen er rare dingen gebeuren. Er ontstaan projecten, bands, vriendschappen, muzikale dingen en van alles en nog wat. Ik ben er van overtuigd dat ik met dit idee een kans en een mogelijkheid heb om dit allemaal te stimuleren, dus ergens voel ik me geroepen om dit te doen voor iedereen.