BAM! maakt eerste namen bekend

Gratis festival als verbindende factor

Redactie. ,

Op 25 mei dit jaar wordt voor de zesde keer het gratis festival BAM! in Hengelo georganiseerd. Afgelopen week maakte de organisatie al enkele namen bekend.

Cuban Heels, SkunkFunk, Sunday Sun, Texas Radio, Soul Sister Dance Revolution, Maison du Malheur, Propo’88 & Blabbermouf en Sofia Dragt zijn de eerste namen die het BAM! Festival bekend maakt. De bekendmakingen zijn de eerste uit een rij van acts die 25 mei te bekijken zullen zijn in het Prins Bernhardplantsoen. Die dag wordt BAM! voor het zesde jaar georganiseerd. Het gratis festival trekt ieder jaar vele duizenden bezoekers met een bijzondere mix van muziek, (klein-)kunst, cultuur en sport.

Bestuurslid Gerrit Jan Lutkehaus over de eerste muzikale bekendmakingen: “BAM! staat er om bekend verschillende genres te programmeren. Zoals je aan deze eerste rij namen ziet is dat dit jaar niet anders. Blues, rock, alt-rock, hiphop: op BAM! kom je met van alles in aanraking. We geven lokale acts een podium, maar halen ook nationale en internationale acts naar Hengelo.”

Het voorbestaan van BAM! hing vorig nog aan een zijden draadje. De organisatie had de grootst mogelijke moeite de eindjes aan elkaar te knopen nadat de verstrekte subsidie lager uitviel dan verwacht. Het Rabotheater besloot het festival de reddende hand toe te steken. Hoe zijn de financiële vooruitzichten van dit jaar? Lutkehaus: “Wij hebben ieder jaar maar één doel voor ogen: van BAM! een groot feest maken waar je gratis naar toe kan om te genieten van muziek en cultuur. Als we entree zouden gaan heffen zou het organiseren een stuk simpeler zijn, maar dat willen we per sé niet. Mede dankzij onze laagdrempeligheid krijgen we altijd enorm veel complimenten in de pers, van bezoekers en andere organisaties in Hengelo. Subsidieverstrekker Bureau Hengelo moet dat ook hebben gezien want die geven ons dit jaar een hoger bedrag dan vorig jaar. Dat geeft ons het vertrouwen door te gaan, maar het blijft lastig om in economisch gezien gure tijden een veelzijdig festival te organiseren. We zijn nadrukkelijk nog op zoek naar extra sponsoren.”

BAM! begon zes jaar geleden klein. Een paar vrienden organiseerden BAM! in het Prins Bernhardplantsoen. Daaruit groeide de Stichting BAM! Festival die het festival nog steeds organiseert. Veel mensen van het eerste uur zijn er altijd nog bij, in de loop der jaren flink aangevuld met enthousiaste vrijwilligers. “We krijgen vaak de vraag namens welke organisatie we het festival organiseren. Het antwoord is simpel: namens onszelf. BAM! is onafhankelijk. Dat wil niet zeggen dat we alles alleen doen. Integendeel, we werken ook dit jaar weer samen met het Rabotheater en Metropool en zijn in gesprek met het Filmhuis, Cerberus, Stichting Popbelang, Innocent, de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) en de stadsdichter. BAM! als een verbindende factor. Mooi toch?”

Of er dit jaar nog speciale dingen te verwachten zijn? “We gaan dingen niet wezenlijk anders doen, maar proberen wel kwalitatieve slagen te maken. We gaan dit jaar nadrukkelijk proberen het centrum van Hengelo meer te betrekken bij de festiviteiten. Hoe we dat precies gaan vormgeven laten we nog even in het midden maar de SCH steunt ons hierbij. Het theaterprogramma krijgt dankzij de hulp van Rabotheater een kwaliteitsimpuls en er broeien hele spannende ideeën rondom de invulling van het kunstgedeelte.”