The Two Man Gentlemen Band heer & meester in Burgerweeshuis

Droogkomisch duo waardige afsluiter caféseizoen

Tekst en foto: Mathijs Nicolai ,

Welhaast wekelijks konden muziekliefhebbers uit Deventer en omstreken de afgelopen maanden hun hart ophalen bij een gratis concert in het café van het Burgerweeshuis. Zo ook vandaag, al is dat voorlopig wel de laatste keer tot ongeveer halverwege September. Vanavond is de bühne voor The Two Man Gentlemen Band, een droogkomisch duo uit Los Angeles met een arsenaal aan uptempo, jazzy liederen over tamelijk banale zaken en een uiterlijk en instrumentarium dat al decennia niet meer tot de standaard gerekend wordt.

Als gezegd staat The Two Man Gentlemen Band op het program. Het duo begon aanvankelijk op de straathoeken van Brooklyn maar opereert tegenwoordig, en we zijn inmiddels zeven studioalbums verder, vanuit Los Angeles, California alwaar men het jongste album (Two At A Time) recentelijk opnam. De aanstekelijke, jazzy sound van de heren brengt een goed gevuld Burgerweescafé op de benen, ondanks het feit dat het ongetwijfeld een stuk aangenamer zit op één van de terrasjes in de binnenstad.

Zoals wel vaker krijgen de mensen die langs zijn gekomen gelijk; eerder waren we bij concerten van onder meer The Harmed Brothers en Strand of Oaks al getuige van prachtige optredens die bewezen dat gratis niet per definitie goedkoop hoeft te zijn en vanavond is dat niet anders. Een fractie na half tien pakken de heren hun instrumenten, Fuller Condon zijn contrabas en Andy Bean zijn tenor gitaar, om maar meteen met de deur in huis te vallen: vliegensvlug worden er korte, dansbare nummers het café in geslingerd met soms ronduit geestige teksten, waarbij de heren beurtelings instrumentaal excelleren.

Wat volgt is een lange set van zo’n negentig minuten die gevoelsmatig voorbij lijkt te vliegen. Met reeds zeven studioalbums heeft het duo een uitgebreid oeuvre met voldoende sterke nummers om uit te putten voor een boeiende set van die duur. Tussendoor vermaken de heren het publiek met komische introducties, een vragenronde waarin het publiek alles mag vragen en op verzoek zingt men zelfs Happy Birthday voor de jarige guy-in-front.

Gelukkig houden de heren het luchtig en werkt men aan de totaalervaring want zodra je bent bijgekomen van het markante uiterlijk en de onalledaagse speelstijl realiseer je je al snel dat de nummers werkelijk nergens over gaan. Niet dat de mannen pretenderen een gekrenkte ziel of een grotere boodschap te hebben maar werkelijk ieder nummer valt te plaatsen in één van de volgende categorieën: food, (alcoholic) beverages, women and partying. Die eendimensionaliteit roept een nogal vrijblijvende sfeer op bij de aanwezige bezoekers, men praat, men drinkt maar voor eens doet dit geen afbreuk aan het optreden – het lijkt er een onvermijdelijk onderdeel van te zijn. Misschien is dit wel de ideale act voor een ongedwongen caféconcert.

Het publiek lijkt er enorm van te genieten en tijdens de afsluiter Fancy Beer brult men op verzoek gepassioneerd mee. Het blijft hier vanzelfsprekend niet bij, de mannen komen terug voor een tweetal toegiften van respectievelijk drie en één nummer(s). Onder luid applaus verlaten de mannen rond een uur of elf het podium na wat de boeken in zal gaan als een geweldige afsluiter van het caféseizoen. Noteert u alvast woensdag 18 September in de agenda, dan trapt bluegrass trio Cousin Harley het seizoen weer af.