Straatmuziekfestival Almelo: eindelijk mooi weer

Het vijfde festival in het centrum van Almelo georganiseerd door Paco Plumtrek en Centrum Almelo Aktief

door: Willem Stolk. ,

Dit grotendeels akoestische festival in Almelo is inmiddels uitgegroeid tot een bekend Straatmuziekfestival van Nederland. Afgelopen zaterdag 8 juni is alweer de vijfde editie van dit muzikale feest gehouden, waar elk jaar veel muziekliefhebbers en kenners uit de hele omgeving voor naar het centrum van Almelo komen. Tussen 12.30 uur en 21.00 uur speelde zich in het hele centrum en programma af dat bestaat uit dertien bands in uiteenlopende stijlen folk, klezmer, cajun, rock & roll, singer-songwriter. Niet op podia, maar gewoon op straat voor onder andere het Kruidvat of Talamini.

Het Straatmuzikantenfestival werd georganiseerd door Paco Plumtrek in samenwerking met Centrum Almelo Aktief. De programmeur van deze dag is Henk Lammers van Paco Plumtrek en de clownesk verklede Tom Weel zorgt voor aankondigingen.

Publiekstrekkers zijn onder andere Dancing Dollekamp (met André Manuel) als versterkte afsluiting in de avond, en de choreografische chaos van Los Pepinos Freneticos (vrijvertaald: de geflipte komkommers, bekend van onder andere Oerol). Uitschieters in de middag waren voor mij Half Way Station uit Rotterdam met hun donkere blues muziek, het jazzy Ibo Bakker Trio uit Amsterdam en de Balcony Players die het publiek betrokken bij hun vrolijke Klezmer muziek.

Ook waren er verschillende lokale bands op het festival te vinden. Denk aan Lt & the Winedrunk Patrolmen en Yiriwa uit Almelo zelf, de vrolijke cajun/zydeco band Des Fais Do-Do uit Enschede en het Arthur Adam Trio. Een vast bestanddeel is een coverband: deze keer The Red Hots met invalzanger Luuk Schmidt, met een repertoire dat bestaat uit nummers van The Red Hot Chilli Peppers.