Slayer in net niet uitverkocht Muziekcentrum

Thrash metal legendes naar Enschede

Tekst: Karen Wijnen / Foto's: Anne-Marie Kok. ,

Juni is metalmaand in Enschede met te beginnen op 6 Juni Slayer. Een van de grootste of misschien wel dé grootste thrash metal band van de wereld, en een van de vier bands van de big four. Toevallig was 6 juni niet alleen de datum van het concert, maar ook nog eens de verjaardag van Slayer zanger Tom Araya en Internationale Slayer dag. Wat wil je nog meer?

Het concert, wat door Atak werd georganiseerd, werd gehouden in het Muziekcentrum tegenover Atak. Dit vanwege de grotere capaciteit. Desondanks was het concert niet uitverkocht. Het muziekcentrum oogt niet echt als een concertzaal die je zou verwachten bij metalgrootheden Slayer. De zaal bestond uit staplekken en verscheidene zitplaatsen verdeeld over de die verdiepingen die het centrum heeft. Je kon er dus voor kiezen om de show vanuit je luie stoel te gaan bekijken, wat uiteindelijk redelijk veel mensen hebben gedaan. Er was deze avond ook aanzienlijk veel security aanwezig, ze hadden zich dus goed voorbereid aan de hoeveelheid metalheads die deze show kwamen bezoeken.

De show werd voor een halfvolle zaal geopend door een Nederlandse act genaamd Dead Head uit Kampen. De vierkoppige band speelde, vanaf het balkon gezien, op een erg groot en leeg podium met een backline bestaande uit marshalls en een verhoging voor de drummer. Het was een redelijk goede show voor een openingsact.

Rond kwart over negen kwam Slayer op. 'World Painted Blood' werd ingezet en veel van het oudere publiek begaf zich naar voren. Ik heb veel twee euro vijftig biertjes zien sneuvelen in de pit, want voor deze avond waren de muntjes eenmalig duurder gemaakt. Waarschijnlijk door de andere locatie, maar toch een beetje gek. Slayer speelde een goede set. Als een van de twee gitaristen hadden ze Gary Holt meegenomen, ook wel bekend als gitarist van Exodus. Veel riffjes kwamen voorbij, samen met Kerry King wat voor wat afwisseling in de show zorgde. De jarige zanger Tom Araya was deze avond ook goed bij stem, maar hield zich redelijk stil tussen de nummers door.

Na een kleine anderhalf uur speelde Slayer hun encore, niet het gebruikelijke podium af, podium op maar direct achter hun normale set aan. De Slayer backdrop viel weg en er hing een groot doek met daarop het Heineken logo met daarin een eerbetoon aan, de dit jaar overleden, Jeff Hanneman “Angel of death, forever reigning”. Het encore van Slayer bestond uit 'South of Heaven' en als grand finale natuurlijk 'Angel of Death'.  Al met al een prima show, een vermakelijke avond voor de fans. Slayer speelde een set van precies 90 minuten. Maar toch miste er iets... Of het nou aan de locatie lag of de performance van de band zelf, er had wel iets meer spanning in de show gemogen.