Goslink speelt op kunst

Luisterliedjes op zelfgemaakte instrumenten bij Paco Plumtrek

door: Willem Stolk. ,

Paco Plumtrek verzorgt regelmatig intieme luisterconcerten in een lounge-achtige sfeer. De optredens zijn meestal akoestisch of minimaal versterkt. Zo ook deze avond, de laatste van de concerten voor dit theater seizoen die inpandig georganiseerd worden. Vanavond speelt Harm Goslink Kuiper samen met zijn twee companen: Caroline Kamp op de viool en gitarencontrabas en Moira Mirck op beukenboomviool.

Paco Plumtrek staat bekend als het kleinste podium van Almelo. Het ademt de gezellige en intieme sfeer van een kroeg, maar dan zonder het achtergrondgeluid dat zo storend aanwezig kan zijn bij optredens. Het publiek komt er echt voor de muziek en met Goslink heeft programmeur Henk Lammers wederom kwaliteit in huis gehaald.

Alle leden van Goslink spelen op door Harm zelf gemaakte instrumenten. Gedurende het optreden komt het verhaal van elk van de bespeelde instrumenten aan bod. Van de contrabas die gemaakt is uit drie gitaren van de ex-vriendin van een vriend, die voordat ze hem verliet zijn gitaren vernielde. Of dat hij houdt van de sinaasappelkistjes die hij regelmatig tegenkwam toen hij vuilnisman in Rotterdam was en er daarom onder andere een gitaar van gemaakt heeft. Of de samenwerking met een kunstenares die alles van een beukenboom gebruikt heeft: Harm heeft daar een viool van gemaakt, wat overigens tegen alle viool-regels in is.

Het programma wat Goslink deze avond speelt, bestaat uit kleinkunst en chansons en Nederlandstalige luisterliedjes. Bij elk liedje vertelt Harm met veel charme een verhaal. Over het ontstaan van het liedje of over het instrument. Of over het kunstproject. Of over het project wat hij gedaan heeft voor bijvoorbeeld Het Klokhuis (de Klokhuis gitaar).

De teksten van de liedjes bevatten vreemde en vrolijk makende wendingen. Bijvoorbeeld “Wellicht ligt er licht in het verschiet”. De band is goed op elkaar ingespeeld, terwijl Caroline er pas sinds kort deel van uitmaakt. Elk van de leden krijgt de ruimte voor een solo. De samenzang van de drie stemmen is in het liedje 'Liefde' erg mooi. Na afloop neemt Harm ruim de tijd om met de luisteraars te praten. Een geslaagde avond in Paco Plumtrek.