Comicasa heropent incluis knus podium

Geslaagde vuurdoop onder begeleiding van awkward i

Tekst: Mathijs Nicolai / Foto's: Tineke Klamer. ,

Niet vaak zult u hier lezen over de heropening van een bescheiden zaak in een zijstraatje van het Enschedese centrum, en al helemaal niet wanneer de verhuizing slechts luttele meters behelst. Comicasa aan de Zuiderhagen gaf afgelopen zaterdag toch voldoende aanleiding om richting de feestelijke heropening van de winkel te gaan die sinds jaar en dag als uitvalsbasis geldt voor liefhebbers van comics, bordspellen en nog veel meer. De hernieuwde zaak is namelijk voorzien van een knus, huiskameresque podium dat bestemd is voor (lokaal) singer-songwriter talent. Het is vandaag aan awkward i om dit nieuwe podium haar vuurdoop te geven. Dat je dat met een gerust hart aan Djurre de Haan over kan laten bleek zaterdag.

Door een boog van ballonnen lopen de bezoekers tegen het eind van de middag Comicasa binnen om zich te vergapen aan een gezellig winkeltje met, verdeeld over twee verdiepingen, een enorm aanbod aan comics en spelletjes, op termijn is het zelfs de bedoeling dat er elpees verkocht gaan worden. Voor de Enschedese muziekliefhebber is vooral dat laatste buitengewoon goed nieuws aangezien een lp kopen in Enschede de laatste jaren is verworden tot het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Na een aantal speeches en het voorprogramma door MC Boba Fett is het aan Djurre de Haan (awkward i) om als eerste artiest ooit het publiek in het nieuwe Comicasa te bespelen. Het probleem van een smalle, langwerpige zaak is opgelost door het podium achter in een hoek te plaatsen waardoor geïnteresseerden aan twee kanten van het podium plaats kunnen nemen. Aan één zijde zijn zelfs zitplaatsen geregeld en daar maken de bezoekers dan ook gretig gebruik van. Ondanks dat het podium amper een verhoging is en de zaak vrij smal is heeft toch eenieder prima zicht op het geen zich afspeelt op de bühne.

In wat volgt zorgt awkward i met zijn muziek en praatjes tussendoor voor een ontspannen en tegelijkertijd boeiend concert. Terwijl hij enkel door zichzelf wordt begeleid geeft hij de enkele tientallen bezoekers in een dik half uur een mooie inkijk in zijn repertoire dat nog altijd een tweetal albums rijk is. Dankzij zijn charisma en humoristische inleidende babbel hangen de bezoekers al snel aan de lippen van de sympathieke Amsterdammer, zijn oeuvre doet vervolgens de rest. Desondanks valt er voor de bezoekers van eerdere solo optredens van De Haan dit jaar in Almelo, Hengelo of Zwolle niet bijzonder veel nieuws te beleven.

De grootste winst vandaag is dan ook niet het optreden zelf, maar meer het feit dat Enschede er een nieuw, laagdrempelig podium bij heeft voor kleine optredens dat, zonder de eeuwige kroegpraat, uitermate geschikt lijkt te zijn voor lokaal talent in de wat rustigere genres. Nieuwsgierige lezers moeten echter nog even wachten: pas in augustus staat er weer een singer-songwriter op het programma, details volgen zo spoedig mogelijk.