De Nieuwe... Janne Schra

Zangeres imponeert in try-out van theatertour 2012

Foto's en tekst: Bob en Willem Stolk ,

In een intiem en uitverkocht Theater Bouwkunde in Deventer speelt Janne Schra een prachtige try-out voor haar theatertour dit najaar voor een gemêleerd publiek. Hierbij wordt ze bijgestaan door een zestal ras-muzikanten.

Ze was zes jaar lang de frontvrouw van Room Eleven. Sinds 2010 is ze het solopad ingeslagen, waarin verrassende, grappige teksten mooi contrasteren bij haar warme, omfloerste zang. Ze maakte onder de naam Schradinova het veelgeprezen album 'India Lima Oscar Victor Echo You/. Maar de nieuwe Janne Schra werd geboren tijdens een duet met de Amerikaanse singer-songwriter M. Ward in een verder muisstil theater. Het is de plek waar haar stem de ruimte krijgt om diep te gaan.

'Als je aandachtig luistert,' fluisterde het AD, 'is elk nummer een klein kunstwerkje. De diepere laag maakt Janne Schra een van Nederlands beste zangeressen.' Een interview met Janne over het hoe en waarom en haar ontwikkeling vanaf Room Eleven via Schradinova naar De Nieuwe... Janne Schra is al eerder op deze site verschenen: 3voor12 interview met Janne Schra.

Tijdens de theatertour "De Nieuwe... Janne Schra" speelt de zangeres met een nieuwe, intiem genoemde, maar niet kleine bezetting. Haar band bestaat uit de leden van het Red Limo-strijkkwartet (dat onder andere ook bij The Kyteman Orchestra meespeelt): Sietse van Gorkom, viool; Camilla van der Kooij, viool; Rani Kumar, altviool en Jonas Pap, cello. Daarnaast nog gitarist Jurgen Burdorf en percussionist Gijs Anders van Straalen.

Met haar nieuwe band brengt Janne haar mooiste nummers van Room Eleven, Schradinova en natuurlijk nieuw werk. Ook haar inspiratiebronnen krijgen een plekje. Een EP met vijf nieuwe nummers is (als special edition) alleen te koop tijdens de theatertour en is de opmaat naar de CD die in januari 2013 uit komt. Het laatste nummer, 'Darklands' is de titelsong van de film 'The Domino Effect'. Als je dag niet leuk was, fleurt deze EP je zeker op!

Janne praat de nummers aan elkaar door met humor over belevenissen en muizenissen te vertellen, waarmee ze een bepaald gevoel probeert op te wekken. Hetzelfde gevoel wat ze ook overbracht aan het handjevol mensen op Oerol die het geheimzinnige project 'Janne Hoort Stemmen' bij konden wonen.
Het eerste nummer, 'Speak up', werd heel fragiel en zeer mooi gespeeld. De volgorde van de nummers is door het thema logisch: zo is Janne eerst heel blij en speelt ze het nummer 'Light up'. Vervolgens bedenkt ze dat het eigenlijk alleen maar slechter kan gaan en dan is haar volgende nummer: 'Downhill'. Enzovoorts. Hierdoor zit er achter bijna elk nummer een verhaal waardoor het nummer met veel meer gevoel over komt.

Het genre is niet veel veranderd in vergelijking met Schradinova. Het is misschien iets minder jazz. Of blues. Of tango. Enfin, van alle markten thuis. De 'oude' nummers worden op een andere, intensere, manier ten tonele gevoerd. Door de wijze waarop ze zingt lijkt het soms alsof je in een Ierse pub zit. Je ziet dat Janne geniet van het optreden.
Er is tussen de bandleden erg veel contact en ze hebben veel plezier in het bespelen van hun instrument en onderling. Alle bandleden krijgen de ruimte om hun kunnen te etaleren in een solo. Ze worden daartoe uitgenodigd door Janne en zij begeleidt ze dan ook. Verder etaleren de dames hun kunnen als achtergrondkoor en ook Sietse laat zijn stem horen. Janne zelf zingt (uiteraard), speelt piano en gitaar.

Het optreden leent zich uitstekend voor een theater. Er is veel interactie met het publiek. Na het eerste nummer vraagt Janne aan de zaal hoe ze het vinden. Omdat Bob (een van de auteurs - red.) nog wat bedachtzaam kijkt, bepaalt Janne dat ze alle nummers die avond voor hem zal spelen en ze vraagt regelmatig hoe hij het vindt. Dat wordt steeds beter; hij geniet!
De moeite waard en een aanrader!

Websites:
Theater Bouwkunde: http://www.theaterbouwkunde.nl/
Janne Schra: http://janneschra.com/ maar kijk vooral ook op haar facebook pagina.

Onder de fotogalerij staat een link om het optreden van Janne Schra eerder dit jaar op Into The Great Wide Open aan je luisterpaal toe te voegen (audio en video).