Waylon brengt vleugje Memphis naar Zwolle

Terechte Motown-artiest bewijst zijn kunnen

Tekst: Diewertje Kuiper / Foto: André Scholten ,

Waylon stond als één van de afsluiters geboekt op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Als een ware Elvis uit Hollandse klei bespeelde hij het publiek.

De knietjes knikken en de haren wapperen langs het gezicht. Bevrijdingsdag is dit jaar niet bepaald zonnig te noemen in Zwolle. Maar de kinderen zijn inmiddels naar bed en de volwassenen hebben bier en wijn ingezet om warm te blijven. Ondanks de koude wind heeft zanger Waylon het veld voor het hoofdpodium moeiteloos vol gekregen.

Dat Waylon, oftewel Willem Bijkerk, ooit begon als zanger van het nummer Harry de Hengst in het programma Telekids, zal niemand zich meer herinneren. De zanger heeft inmiddels een honkvaste plaats binnen de Nederlandse popmuziek. Ook de Hollands got talent-sticker heeft de zanger redelijk weten los te weken. Het publiek zal Waylon vooral herkennen aan hits als The Escapist en Lose it, die hij ook speelt in Zwolle.

Compleet met donkere vetkuif, helblauwe ogen en een gelikte sound is Waylon een ware Elvis van Hollandse bodem. Ook op het Bevrijdingsfestival in Overijssel smelten de meisjes voor zijn uiterlijk. Maar dat Waylon er niet alleen staat vanwege zijn knappe kop bewijst hij ook op deze 5 mei. De zanger is niet te betrappen op valse noten of een slecht afgestemde band. Niet voor niets scoorde hij dan ook als eerste Nederlandse solo artiest een contract bij Motown. Terwijl het festival overdag nog wat rustig verliep komt het publiek eindelijk een beetje los bij deze funk-soul zanger.

Waylon heeft zoveel stembeheersing dat nauwelijks is te horen dat het om een live optreden gaat. Het maakt het geheel hoogstens wat braafjes. Gelukkig wordt de voorspelbaarheid even doorbroken met een cover van Kanye West’s Golddigger en een kleine tribute aan wijlen Whitney Houston. Voor het geval nog niet duidelijk was dat Waylon doorgaat voor een ‘all American boy’... En wie de link met Elvis zelf nog niet gelegd had geeft Waylon nog een extra voorzetje, met zijn dromerige nummer Sunday in Memphis.

Hoewel een beetje voorspelbaar staat Waylon’s concert als een huis. Alles klopt. En alsof onze Willem niet alleen het publiek, maar ook het weer kan bespelen, gaat zelfs de zon nog een beetje schijnen.