Burgerpop metaleditie 2012

EP release Grown Cold hekkensluiter van de avond

Foto's: Eddy Dibbink ,

Vrijdag 24 februari was de Metal editie van Burgerpop in het Burgerweeshuis. Overijsselse bekenden als Downfall Of Empires, The Scarlet Claw en Striking Justice leverden een avond snoeiharde metal. Aan het eind van de avond kwam de grote klapper: de EP release van Grown Cold. Hun eerste cd is na lang zwoegen af en lag op de 24e in Het Burgerweeshuis klaar om door het publiek geadopteerd te worden.

De kick-off is voor Downfall of Empires. Metal uit Elburg dus. In de stijl van The Black Dahlia Murder, Parkway Drive en The Ghost Inside, of zoals ze dat zelf verwoorden, "met Melodic death metal", maken de vijf heren er een mooie show van.

Bij de tweede band lijkt het wat rustiger te zijn in de zaal. Op het podium is dat niet te merken, want The Scarlet Claw gaat flink te keer. En niet voor niets. Rustiger of niet, de band meldt na het concert een "shitload of cd's" verkocht te hebben. Wellicht is een “shitload” iets overdreven, maar positiviteit en vrolijkheid alom!

Striking Justice is de volgende band, en zij stonden al eerder op ditzelfde podium. Ook toen met onder meer Grown Cold, nu zo'n jaar geleden. Geheel toevallig is dat niet, want de jongens kennen elkaar goed. Ook vanavond is dat weer te zien en te horen bij het traditionele gastoptreden van Grown Cold's zanger George Grein. De meest verstaanbare set van de avond lijkt bij een groot deel van het publiek ook het beste in de smaak te vallen. De band heeft al veel ervaring opgebouwd met gigs in de Verenigde Staten en in Oost-Europa. En dat laat ze vanavond niet in de steek. Nooit oogt het optreden routineus en altijd klinkt het energiek.

En dan is de tijd daar: de cd-release van de Deventerse band Grown Cold. Niet lullen maar spelen hebben ze gedacht en zonder enige introductie, maar wel met veel bedankjes naar de andere bands, spelen zij hun set. En ja, zanger Rens van Striking Justice doet hier natuurlijk een gastoptreden.
De no-nonsense death-metalcore vult de zaal tijdens een energieke liveset. De energie spat van het podium af en het publiek springt enthousiast mee met de blonde frontman.

Grown Cold heeft het afgelopen jaar coaching vanuit het Burgerweeshuis gekregen onder het project Podiumplan en presenteerde tijdens de metal editie van Burgerpop het resultaat in de vorm van een EP.

De videoclip van het nummer Walk The Plank zag al eerder in februari het levenslicht. De clip is hier te vinden.