Zanger Handsome Poets Tim van Esch over de nieuwe plaat, de succesvolle single 'Sky on Fire' en hun clubtour

“Het is allemaal net een jongensboek”

Tekst: Tineke Klamer / Foto: Marieke Waalwijk. ,

Het is snel gegaan met de Nederlandse indiepop band Handsome Poets. Begin 2011 verscheen het debuutalbum 'Handsome Poets' met daarop singles als 'Blinded', 'Dance (The War is Over)' en 'We Can’t be Saints'. De band won de 3FM Serious Talent Award en speelde op diverse festivals waaronder Lowlands en Appelpop. Begin december is de tweede plaat 'Sky on Fire' uitgebracht. De gelijknamige single kenden we al, omdat het door de NOS tijdens de Olympische Spelen als tune gebruikt werd. Die single is nu ook in Italië een hit aan het worden en debuteert in de Top 2000. Tussen de repetities voor de nieuwe tour sprak ik met zanger Tim van Esch over de nieuwe plaat.

Tim, kun je me iets vertellen over de nieuwe plaat 'Sky on Fire'? Hoe is het album tot stand gekomen? "Na het uitkomen van de eerste plaat ging het natuurlijk heel goed", vertelt Tim. “Toen hebben we heel veel live en op festivals gespeeld. Die ervaring hebben we meegebracht naar het tweede album.” Volgens Tim is 'Sky on Fire' dan ook echt een knalplaat met meer nummers die er uitspringen. “Ik denk dat we in die korte tijd, omdat we zoveel speelden, veel geleerd hebben. We hebben heel hard gewerkt en dat kun je terug horen.” Op de vraag of de tweede plaat hoge verwachtingen met zich mee brengt, antwoordt Tim: “Qua verwachtingen is het voor ons wel spannend, omdat de single 'Sky on Fire' natuurlijk zo’n succes is geworden. We wilden wel dat de rest van het album daar in mee kon. En ik denk dat dat is gelukt.”

De single 'Sky on Fire' is powerhit in Italië. Gaat Handsome Poets de wereld veroveren? "Dat de single dagelijks in Italië op de radio wordt gedraaid, vind ik erg bijzonder", vertelt Tim. "Ik hoop dan ook dat we naar Italië toe kunnen om te gaan spelen." Op de vraag of er internationaal gezien nog meer op de planning staat, vertelt Tim dat er voorbereidingen getroffen worden om het album in Duitsland uit te brengen. De single 'Sky on Fire' debuteert daarnaast gewoon in de Top 2000! Trots? Tim noemt dat de single niet in de lijst stond, maar via vrije keuze toch in de lijst is terecht gekomen. “Dat was wel echt een verrassing!”, vertelt Tim. “Het is allemaal net een jongensboek.”

In het kader van de 'Sky on Fire Tour' doet de band in december verschillende Nederlandse podia aan. Donderdag 13 december staat de band in Metropool, Hengelo.
Tim: “Handsome Poets pakt bij deze tour nog meer uit dan tijdens de vorige. Denk aan lichtschermen, visuals en dergelijke.” Wie hier benieuwd naar is: er zijn nog kaarten voor het concert op donderdag 13 december in Metropool verkrijgbaar. Haal je kaarten op de website van Metropool of bij de kassa. Tot slot vertelt Tim dat tijdens het optreden in Metropool drummer Daniel Smit jarig is. Hij roept dan ook alle fans op een cadeau of taart voor hem mee te nemen. Degene die het leukste cadeau mee brengt, wint een gesigneerde CD. Als dat geen reden genoeg is...