Greg Holden: meer dan een eendagsvlieg

“The Idiot Thing”

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: Hendrik Jan Oskam ,

Singer-songwriter Greg Holden speelt twee uitverkochte shows op één dag. De populariteit van de 3FM lieveling brengt hem tweemaal naar het Zwolse Popfront. Terecht?

Een bijzondere gebeurtenis in Popfront te Zwolle deze zaterdag. Singer-songwriter Greg Holden speelt twee, ja twee, uitverkochte shows op één dag in het kleine zaaltje.
Maanden van tevoren waren de concerten al uitverkocht en dat terwijl Greg slechts één ‘bescheiden hitje’ in ons land heeft gescoord. Terechte gebeurtenis of leuke eendagsvlieg?

Het Zwolse popfront maakte een goede keuze toen zij eind vorig jaar de melding maakte van een show van Greg Holden. Op dat moment was Greg heter dan vuur. Deze status heeft hij te danken aan Radio DJ Eric Corton, die zijn song ‘Lost Boy’ tijdens het 3fm programma Serious Request zo promootte dat het de tweede meest aangevraagde songs werd. De avondshow van zaterdag was dan ook binnen no-time uitverkocht. De extra show die ’s middags ingepland werd, minstens zo snel. 

Hij verbaast zich er zelf ook over, begint hij de avond in Popfront, dat hij met slechts één hitje de zalen in Nederland uitverkoopt. Hij is blij dat hij juist in Nederland zo bekend is. “Nederlanders zijn altijd vriendelijk en erg gastvrij. Vooral in het verkeer”, aldus de misschien wat naïeve Schot. Greg, geboren in Schotland, opgegroeid in Londen en woonachtig in New York, lijkt zich sowieso erg te verbazen over het leven. Zijn liedjes gaan over de kleine verrassingen en over diepe verlangens van het leven.

Zeer bijzonder is het tweede nummer van de avond ‘American Dream’; over een dakloos stel, waarvan de man zeer optimistisch in het leven staat. Deze – waargebeurde – gebeurtenis roept veel gevoelens van hoop op bij de zanger, die hij gebruikt in zijn nummers. De pracht van zijn nieuwe woonplaats en de duistere kant van dezelfde stad, kan hij kwijt in schitterende teksten en bijzondere nummers.

De mooie zaterdagavond wordt licht vervuild door hard pratende dames in het midden van de zaal. Greg Holden stoort zich daar geen seconde aan. Hij spreekt regelmatig met publiek, een stortvloed aan woorden vliegen de bezoekers tegemoet. Bij iedere uitspraak verschuilt hij zich achter zijn ‘idiot’ kant. De drummer legt hem dan ook regelmatig het zwijgen op, wat niet altijd even goed lukt. Om zowel Greg als de iets te luide bezoekers mee te krijgen, organiseert de band een sing-a-long. Het publiek wordt door Greg dringend gevraagd om mee te zingen. De dames veranderen in enthousiaste karaoke-zangeressen en weten een aanstekelijke zang te brengen. Rustig wordt het niet, sfeervol wel. 

Zijn nieuwste single ‘Hell & Back’ is een meer folkier meezinger, die al bekend is bij het publiek. “Hij draaide deze week op de radio”, legt een bezoeker aan Greg uit. Greg lacht: “Gelukkig maar! Ik betaal ze ervoor”, zegt hij met een knipoog, om vervolgens verontschuldigend toe te voegen: “The idiot thing, sorry guys.

Hoewel de single ‘The Lost Boy’ een verwachting wekt van een avond vol gevoelige, zwartgallige songs, biedt Greg een avond met meer diversiteit. Uptempo songs wisselen snel af met ballades en het publiek wordt overal bij betrokken. De akoestische songs die volgen zijn bijzonder intiem, maar ook de meer ritmische tunes komen goed binnen. De afsluiter ‘Bar On A’, klinkt als een Engelse ode aan drank en pubs.

Greg Holden geeft aan dat hij vorig jaar zijn toekomst erg negatief zag, maar inmiddels zijn plek heeft gevonden. Zijn plek is duidelijk: hij hoort op het podium. Meer dan een eendagsvlieg. Hopelijk.