GEM speelt strakke show in Metropool

Hunters Go Hungry-tour strijkt neer in Hengelo

Tekst: Jasper van Poelgeest / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Na het verschijnen van de GEM United box, die bestaat uit de eerste drie albums, was het stil rond de Utrechtste band GEM. Zanger Maurits Westrik was regelmatig te zien samen met Anne Soldaat (Daryll-Ann, Tim Knol) en in het voorprogramma van Me & Stupid. Andere bandleden gingen ook hun eigen gang maar Westrik kwam terug met het beste album tot nu toe 'Hunters Go Hungry'. Vanavond speelt hij, met band, in Metropool.

Terwijl het publiek binnendruppelt staan de lokale helden van The Kings Of Oblivion de mensen op te warmen. Strak zoals we van ze gewend zijn spelen ze nummers van hun cd 'Rumor In Casa'. Het spelen lijkt ze allemaal zo makkelijk af te gaan dat je gerust kunt spreken over een routineklusje. De kwaliteit van de band en de muzikanten individueel - in combinatie met de genreoverstijgende nummers maken 'The Kings' uniek. Maar de band speelt een thuiswedstrijd voor eigen publiek en die kent het trucje iets te goed, waardoor het verrassende er nu wel af is. Wellicht wordt het tijd dat The Kings Of Oblivion zichzelf opnieuw uit gaan vinden. Aan kwaliteit en creativiteit geen gebrek.

De afgelopen tijd is er het één en ander veranderd aan de bezetting van GEM. Uiteindelijk was zanger Maurits Westrik zo'n beetje de enige die nog over was, maar dat weerhield hem niet om door te gaan. Vorig jaar zag dan ook GEM’s vierde plaat 'Hunters Go Hungry' het levenslicht bij kwaliteitslabel Excelsior-Recordings.

Ondertussen heeft Westrik een nieuwe band om zich heen verzameld en spelen ze vanavond in Metropool. Als de band het podium op komt lijken ze er veel zin in te hebben, hoewel de zaal vanavond niet zo goed gevuld is als de grote zaal waar een bekende Brabander zijn meezingers vertolkt, staat er een constante glimlach op het gezicht van de muzikanten. Ze spelen strak en onverbeterlijk gecontroleerd de eerste helft van de nieuwe plaat in diens zelfde volgorde.

Het is duidelijk dat GEM heel goed weet hoe ze willen klinken en dat dit goed uit de verf komt is zeker mede dankzij geluidsman Ronny Goris. Het neigt soms zelfs naar een iets te 'gelikte' set die weinig verrassingen kent en daarmee de sfeer doorzet waar The Kings Of Oblivion aan begonnen zijn. Toch doorbreken ze de 'Hunters Go Hungry' set door 'Look' en 'Rise And Fall' van eerdere platen te spelen. Vervolgens maakt de band af waar ze mee bezig waren en spelen op een enkel nummer na de gehele laatste album.

De avond krijgt dan toch echt nog een rand van glans als Westrik zijn eerste toegift inzet, een nummer wat hij tijdens de tour schreef en alleen met gitaar speelt. Vervolgens zorgt GEM voor een waardige afsluiter met 'She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah' en 'The Blitz'. Al met al een vermakelijk avondje zonder echte bijzonderheden.