Candy Dulfer zet Metropool op z’n kop

Rasartiest geeft een fantastisch optreden

Tekst: Willem Stolk / Foto's: Anne-Marie Kok ,

Twee jaar nadat Candy Dulfer het poppodium Metropool in Hengelo opende treedt ze weer op in de grote zaal met haar huidige band. Een echte titel heeft de tour door Nederland niet, maar op het podium zie je tweemaal de titel van haar laatste cd, ‘Crazy’.
Daarvan speelt ze dan ook de meeste nummers.

Een van Nederlands grootste jazzmuzikante en exportproduct tourt door Nederland en doet het Metropool in Hengelo aan. Dat de populariteit van Candy Dulfer groot is, blijkt vanavond. Het publiek van bijna 800 bezoekers bestaat uit alle leeftijden, waarbij de eerste al begint bij een jaar of 10.

Omdat Candy duidelijk hoorbaar last heeft van haar keel, laat ze het merendeel van het praten en zingen over aan Ricardo Burgrust. Meerendeel inderdaad, want af en toe houdt Candy het gewoon niet uit en moet ze iets vertellen of (mee)zingen. Bijvoorbeeld bij het nummer ‘Life Of The Party’ van de “geniale grote kleine man: Prince”. Volgens Candy heeft Prince het nummer over haar geschreven. Hierover discussieert ze met Chance Howard, die keyboard speelt en ook zingt. Samen met Chance heeft ze ook de meeste nummers geschreven, onder andere op de cd ‘Funked Up - Chilled Out’.

Candy is erg gedreven om haar publiek te vermaken. Dit doet ze al bijna 30 jaar op podia over de gehele wereld. Om het publiek in Hengelo te  entertainen gaat ze duels aan met haar muzikanten. Bijvoorbeeld met de drummer Oscar Kraal tijdens het nummer ‘Sax A Go-Go’ of met de gitarist Ulco Bed tijdens het nummer ‘Lily Was Here’. Maar ook met Chance, met de trompettist Jan van Duikeren en op de rand van het podium met de mensen in de zaal. Als klap op de vuurpijl speelt ze het nummer ‘Pick Up The Pieces’ als toegift, waarbij ze zich al spelend tussen het publiek begeeft en het duel met het publiek aan gaat.

Tussen de nummers door neemt ze zelfs de tijd om te signeren, waar de rest van de band een grap over maakt. Dit tekent de sfeer op het podium: Veel plezier maken. Alle bandleden komen aan de beurt om hun beste kunnen te laten horen tijdens een solo. Vooral trompettist Jan van Duikeren en de gitarist Ulco Bed oogsten bewondering van het publiek.

Na het optreden staat Candy vrij snel van alles te signeren (CD’s, entreekaartjes, posters, zo maar een papiertje). Ze poseert geduldig voor iedereen die dat wil, terwijl haar moeder en manager verkopen de cd’s en t-shirts.

Bezetting: Candy Dulfer - Saxofoon en (een klein beetje) vocals, Ulco Bed - Guitar, Chance Howard - keyboards, Jan van Duikeren - trumpet, tambourine, Oscar Kraal - Drums, Manuel Hugas - Bass, Ricardo Burgrust "Phatt" - Vocals en kan het nog mooier Arjen Mooijer - Keyboards.