Burger Band Clash april 2012

Veel talent in het oosten

Foto's en tekst: Eddy Dibbink ,

Op Goede Vrijdag 6 april is het weer tijd voor de jaarlijkse wedstrijd voor scholierenbands: de Burger Band Clash in het Burgerweeshuis in Deventer. Dit jaar streden maar liefst zes bands om de gunst van de vakjury (bestaande uit: Marjolijn de Vliegher, programmeur van het Burgerweeshuis, Daisy Oosterbaan, assistent-programmeur van Atak, en de in lokale en regionale bands gespecialiseerde dj van Deventer Radio: Daan van Dussen). Voor wie werd het een echt goede vrijdag?

Icarus Wings uit Apeldoorn mag aftrappen, en dat valt nog niet mee. Jazz en rock met een mediterraan tintje, zo noemen ze zelf de stijl die ze spelen. Het zonnige uit die typering zien we helaas niet terug op het podium. Wellicht dat de twee jaar durende pauze hier debet aan is, maar het optreden oogt en klinkt nog wat tam. De nieuwe zangeres Felicia klinkt zeker zuidelijk, maar ook zij mist de welbekende peper die de nummers juist goed kunnen gebruiken.

Het tweekoppige Whatoosh! uit Deventer dat als tweede het podium betreedt is voor deze avond uitgebreid met een bassist. Op het podium blijft de hoofdrol voor de dames - sowieso een verademing om vrouwen eens in de meerderheid te zien. Hoewel niet direct zichtbaar, horen we bij vocaliste/gitariste Jasmijn wel veel enthousiasme in haar stem. De verschillende rocknummers hebben potentie en komen over, ondanks wat kleine foutjes bij Eva, de drumster. Laten we het op de zenuwen houden. Een jaar met veel optredens zou deze meiden nog weleens naar een mooie herkansing in de 2013 editie van de Burger Band Clash kunnen brengen.

Dan is het tijd voor de gecombineerde hiphop en rock act De Nieuwe Stempel uit Raalte. Vooraf dicht je deze groep grote winstkansen toe, nadat je van de verbazing bent bijgekomen dat ze nog tot de scholierenbands behoren. Jong, maar ook al erg ervaren. En ze geven een show weg zoals we dat kennen. Goede interactie onderling en met het publiek en een overtuigend en origineel geluid laten zien dat ze op de goede weg zijn.

Het vierde optreden is Peanuts Outta Can uit zowel Raalte als Heeten. De jongens zijn nog geen jaar bezig, maar hebben hun eigen stijl op het podium wel al helemaal gevonden. Allemaal een overhemd met piano stropdas. Een meer eigen stijl in muziek (rock/pop) en zang lijken ze nog te zoeken. Tenminste, als je ervan uitgaat dat het not done is om zang en rap te combineren. Rap gaat zanger Jason duidelijk beter af. Aan het enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.

Als een-na-laatste is Red House uit Deventer aan de beurt. Dat de meeste bezoekers voor deze band zijn gekomen wordt dan duidelijk. Dat is alvast een goede basis voor een mogelijk succes van de band. Het enthousiasme en plezier van de band straalt van het podium af. De zenuwen en onervarenheid van de zanger (het was zijn eerste podiumoptreden) doen daar niets aan af. Een goede instrumentbeheersing bij gitarist en bassist maken dit debuut tot een succes.

Als laatste mag Userius uit Zwolle het podium betreden. De zanger maakte 's middags al indruk bij het rondje van alle bands op de weekmarkt, en gaat daar nu vrolijk mee verder. Een fijne podiumperformance, goede rock en strak samenspel maken deze jongens tot de terechte winnaars van de avond. Een originele insteek in de muziek kan ervoor zorgen dat ze in de toekomst nog duidelijker boven het maaiveld uit gaan steken.

De avond maakt opnieuw duidelijk dat het Oosten veel talent huisvest. Wie haalt als eerste één van de hitlijsten?

Klik hier voor de reportage over de avond van Burger Tv.