Nazomerse sferen tijdens Popronde Deventer

Een geslaagde editie met veel afwisseling

Tekst: Joost Kleine Schaars / Foto's: Eddy Dibbink ,

De nazomer wordt goed beleeft in de Deventer binnenstad tijdens de Popronde 2011. ‘s Avonds was de temperatuur erg prettig en het heeft zeker bijgedragen bij de stemming van het publiek en de bands zelf. Buiten kon je switchen van kroeg naar kroeg en zo maakte je van alles mee.

Een geslaagde editie met veel afwisseling

Loopt onze zomer bijna op zijn eind, krijgen we nog twee weken prachtig nazomers weer. De nazomer wordt goed beleeft in de Deventer binnenstad tijdens de Popronde 2011. ‘s Avonds was de temperatuur erg prettig en het heeft zeker bijgedragen bij de stemming van het publiek en de bands zelf. Buiten kon je switchen van kroeg naar kroeg en zo maakte je van alles mee.

 

Wie een beetje rockerig wilde beginnen, ging om 21.00 uur naar Capeman. Zij maken muziek die je kunt vergelijken met bands als dEus en Kasabian. Er is niets gelogen aan de omschrijving die op de website van de Popronde is te vinden. Daar staat dat swingende en zwoegende bassen elkaar prima in toom houden. Vanavond was frontman Darko goed bij stem en hij kreeg hulp van goed gestemde gitaren en gedoseerde elektronica. Een prima kennismaking met de band, als je die nog nooit eerder had gehoord.

 

Via 3FM Serious Talent maken de bands een opmars om te gaan toeren in het land. Een 3FM-luisteraar wordt geprikkeld door de hitjes die al geregeld op 3FM zelf te horen zijn geweest. Audio Adam is de volgende act, die speelt in Persee. De band kan je herkennen van de hit ‘Hands Off Me’, meerdere malen voorbij gekomen op de radio. De sound is van eenzelfde toon. Je weet waar je naar luistert. Bij het eerste nummer heb je al te maken met een ruimtelijk geluid van de band. De keyboard heeft weinig toegevoegde waarde vanavond; zelden komt hij boven de twee aanwezige gitaren en de drums uit. De afstand van de band in deze kroeg is redelijk. Je kunt zeggen dat ze spelen op tweede verdieping. Daaronder verzamelen meiden zich en gaan behoorlijk dansen. De band kan dat niet zien en kondigt nog maar eens dat ze na afloop van hun optreden contact willen leggen met het publiek. Ondertussen wordt A Polaroid View door hen aangekondigd als een ‘supergoede band’ en dat we zeker moeten blijven staan.

 

In de Joodse synagoge speelde Amarins & le Gatte Negre, een bijzondere band op een bijzondere locatie. Deze dames en heren zijn intensief en ingetogen tegelijkertijd. Het ene moment zit je doodstil te luisteren, het andere moment komen ze zo swingend uit de hoek dat het erg jammer was dat je de zaal niet kon ronddansen. Een heel scala aan instrumenten passeerde de revue, wat het erg speciaal maakte om naar te luisteren, maar ook om te zien.

 

In de Heks speelt ondertussen Milkbar. Een band met naamsbekendheid. Hun single ‘Accident’ is opgepikt door de televisie. De band ligt qua geluid tussen Rigby en The Kooks in. Eenvoudige hitjes zijn snel gemaakt, mede door de vele Ooh’s en de Aah’s die worden bezongen door de band. Publiek kan dat ook en de straat is buiten tot aan de overkant gevuld met mensen. Naast hun enige hit zit het tempo er goed in en het is echt vermakelijk. Omdat de Heks weinig ruimte biedt om te blijven kijken ga je door naar de volgende. Het is echt dringen geblazen.

 

Het mooie van vanavond is ook dat de bands het elkaar gunnen. Audio Adam kondigde al aan dat we gewoon moesten blijven staan. Ook een supergoeie band werd er gezegd. Nietsvermoedend wordt hiermee het zelfvertrouwen van de A Polaroid View goed gezind. De band speelt ook in Persee. Een beetje Wombats, maar dan heeft de zanger van deze band nog iets eigens. De zanger van de Wombats is speelser en zoekt naar alternatieven voor hun muziek om het publiek continu te blijven boeien. A Polaroid View heeft een razend tempo wat de boventoon voert. Dat blijk al meteen bij het starten van de muziek. Hij trekt zijn aandacht met zijn performance. Hij staat zeker niet als een houten klaas te spelen. Supersnelle gitaarbewegingen wisselen elkaar af met de swingende heupen. Daarnaast staat de bassiste, die op haar beurt weer kalmte uitstraalt. Samen met de drummer en nog een gitaar zijn zij de drijfkrachten die bij deze band horen. Bij zo’n tempo is het naast concentratie ook de adrenaline die naar buiten wordt geuit. Als je geen gitaar in de handen hebt, kan dat leiden tot rare uitschieters. Bij de zanger is dit niet het geval.

 

De volgende band is Are You A Lion, in de Elegast. Een band van de Overijsselse komaf. En een goeie. Er zit ervaring en de band en ze spelen pakkende hitjes. Als publiek heb je de kans om er dicht bij te staan en ja, tempo, gecombineerd met concentratie en ritmegevoel maken het tot een boeiend optreden.

 

De Popronde in Deventer is een geslaagde editie en we konden er allemaal veel lol aan beleven. We zijn benieuwd wat ze ons volgend jaar voor moois gaan voorschotelen!