Saxon + Anvil: Een perfecte combinatie voor een avondje metal

Saxon stond samen met gast Anvil in het Metropool te Hengelo

door: Jaap Schrijver. ,

Saxon deed gisteravond de grote zaal van het Metropool aan. Één van de bands die deel uitmaakte van de ''New Wave Of British Heavy Metal''. Voorprogramma, een band die na de Spinal Tap- achtige documentaire die Sacha Gervasi over hun maakte, op een andere manier misschien wel net zo interessant is: Anvil. Het zou een geslaagd avondje headbangen worden.

Saxon stond samen met gast Anvil in het Metropool te Hengelo

''Are you ready to rock!...Ofcourse you are!'' schreeuwt frontman Lips door zijn gitaar pick-ups. De toon is gezet. Anvils frontman heeft dan misschien niet het vocale bereik van veel van zijn tijdgenoten, maar de grijns op zijn gezicht, die de rest van de avond niet meer zal verdwijnen, maakt veel goed. Openingsnummer ''666'' slaat goed aan en meteen hierna wordt het gelijknamige openingsnummer van hun laatste album ''Juggernaut of Justice'' ten gehore gebracht. Wat volgt is een set die we van Anvil verwachten: Vibrator-gitaarsolo's, nog meer geschreeuw in pick-ups, en veel interactie met het publiek.

Nummers als ''Fuckeneh!'' zijn inkoppertjes en de zaal is zo om. Opvallend is bassist Glenn Five die samen met drummer Robb Reiner een sterke ritmesectie vormt. Anvil sluit zijn set af met ''New Orleans Voodoo'' en uiteraard... ''Metal on Metal''

Na een 20 minuten durende rookpauze is het de beurt aan hoofdact Saxon. Zodra deze het podium betreedt, zie je meteen het verschil met Anvil. De band begint aan een show waarin de balans tussen nieuwe nummers en all time favorites perfect is. Na het openingsnummer is het meteen tijd voor ''Heavy Metal Thunder''. De zaal speelt zijn rol .Tijdens ''Solid Ball of Rock'' bewijst Biff Byford nog maar eens even dat hij na acht maanden touren nog steeds in goede conditie is. ''You're not cheating right!?'' roept hij nadat de zaal een indrukwekkende uithaal herhaalt. Saxon dendert hierna door en natuurlijk komen hits zoals ''Denim and Leather'', ''Wheels of Steel'', ''Princess of the Night'' en ''Crusader'' ook voorbij. Metropool kan terug kijken op een geslaagd avondje heavy metal.