Americana in het Burgerweeshuis met Eilen Jewell

Gevoelige songs in een melancholiek jasje

Tekst: Dimitri de Groot ,

Op een gure herfstachtige donderdagavond wordt het Burgerweeshuis in Deventer getrakteerd op een zeer bijzonder optreden. De Amerikaanse folkzangeres Eilen Jewell (1979) is met haar band op tournee door Europa en doet daarbij ook de koekstad aan. Na het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Ierland en België nu dus Nederland. Hoe klinkt americana aan de IJssel?

Gevoelige songs in een melancholiek jasje

De formatie wordt naast frontvrouw Eilen Jewell  gevormd door gitarist Jerry Glenn Miller, contrabassist Johnny Sciascia en drummer Jason Beek, wie ook de backing vocals voor zijn rekening neemt. De muziek kenmerkt zich door invloeden uit de folk, country, gospel en honky tonk. Na vooral veel in eigen land te hebben getoerd is de tijd rijp om het dit jaar verschenen album ‘Queen of the Minor Key’ in Europa te promoten.

In een halfvol Burgerweeshuis wordt de show instrumentaal ingeleid door de band. Daarna komt ook Jewell zelf de bühne op, voorzien van een groot glas gevuld met bier. De set wordt geopend met ’ I remember you’;  van de nieuwe plaat.  Met haar akoestische gitaar en heldere stemgeluid weet de zangeres het publiek meteen te boeien en  ontstaat er een zeer intieme en warme sfeer. Het heeft iets weg van een optreden in de saloons zoals dat in de westerntijd gebruikelijk was. 
Na de veelbelovende opening volgt het aanstekelijke ‘Warning signs’ waar de blonde zangeres met sambaballen aan de haal gaat en daarmee het tempo van het nummer bepaalt. 
Wat verder opvalt zijn de automatismen tussen de bandleden. Als een geoliede machine wordt de gig neergezet. Het is duidelijk dat hier een groep staat die al jaren samen speelt. Vooral de solopartijen van veteraan Miller zijn indrukwekkend. Getooid met hoed en zonnebril laat hij zien alle muziekstijlen op zijn gitaar te beheersen. Soms neigt het geluid zelfs jazzy of bluesachtig, dan weer pure country.
Na deze opwarmende nummers vraagt zangeres  Jewell of  ‘Deventer’ klaar is voor de honky tonk. Wanneer het publiek met enthousiasme applaus inzet volgt het ‘Heartache boulevard’; van haar album ‘Letters from Sinners and Strangers’ uit 2007.

Kenmerkend voor alle liedjes zijn dat ze smaakvol klinken, met een laagje Amerikaanse humor en toch ook een beetje melancholisch. Tussen de nummers door probeert Jewell contact met het publiek te maken, wat aardig lukt. Elk nummer wordt  beloond met een hartstochtelijk  applaus van de toeschouwers in de zaal.  Ze praat weer verder en vindt dat iedereen de herfst vandaag even moet vergeten. Dat wordt bezongen in  ‘Too hot to sleep’, een song voor lange zomerse avonden.
Er volgen nog covers van de legendarische Amerikaanse country zangeres Loretta Lynn en country zanger Arthur Alexander, waaronder zijn nummer ‘The girl that radiates that charm’. De band weet van geen stoppen en dendert in sneltreinvaart door. Het toont aan dat ze echte liefhebbers zijn. Door het enthousiaste publiek is een toegift een zekerheid. Nog één keer komen de leden daarom terug, met als afsluiter  ‘Fading memory’.

Deze Amerikanen zijn perfectionisten die veel plezier hebben in het vermaken van liefhebbers voor prachtige songs. Een prachtige avond, een erg goed en mooi optreden. De americana van Eilen Jewell klinkt gevoelig en aanstekelijk, ook aan de IJssel.