Glasses & Mustaches wint De Doorbraak West

De Doorbraak: van jonge punk tot speels pianospel

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: Hendrik Jan Oskam ,

Het podium van Hedon in Zwolle is voor de bands van vanavond nog een beetje wennen. Het is ook een groot verschil tussen de garages, oefenruimtes en kroegen waar ze normaal spelen. Deze vrijdag wordt gestreden om De Doorbraak West, de popprijs van Overijssel. En dat is het doel van de bandjes: doorbreken.

De Doorbraak: van jonge punk tot speels pianospel

De Doorbraak is de popprijs van Overijssel, bedacht door Kunst en Cultuur Overijssel (KCO). Talentvolle muzikanten uit de provincie strijden tijdens spannende wedstrijden om de popprijs. De prijs betekent een kans om op te treden op bekendere festivals. Daarnaast ontvangen ze ondersteuning en begeleiding van KCO. En met een beetje geluk is dit de kans op een doorbraak.

vijf bands uit Overijssel hebben vanavond, vrijdag 27 mei, een kans op die doorbraak.

Iron Palm uit Deventer heeft de eer om de avond te openen. En hoe: de band knalt er letterlijk meteen in met een portie harde punk en trash metal. Deze jonge jongens – gemiddeld 16 jaar – weten wat ze willen: muziek maken. De drummer geeft alles wat hij heeft en de leadzanger Lars speelt snel met zijn vingers op zijn gitaar. Helaas valt hierbij de zang nogal vaak weg, waardoor de liedjes wat inhoud missen. Het prima gitaarspel wordt wel beloond, namelijk met de prijs van muzikant van de avond.

Neverlost lag er in de halve finale eigenlijk al uit, maar door afzegging van een andere band, mochten ze toch in de finale staan. En meteen maken ze duidelijk waarom ze recht hebben op een finaleplek. De ietwat zweverige, alternatieve rock van de band maakt indruk bij de jury en het publiek. De toetsenist had liever achter een vleugel gezeten, maar het is knap hoe hij het keyboard gebruikt voor prachtig pianospel. De gitarist weet ook indruk te maken met een lang solostuk. Het geluid is anders dan de rest van de bands vanavond, waardoor ze zich meteen weten te onderscheiden. Dat is maar goed ook, want de heren zelf staan onbewogen op het podium in dagelijkse outfits.

De Aspen Gems vallen wel op met hun outfits. De stijlvolle heren in leuke blousejes en bretels maken meteen indruk bij opkomst. De zanger weet de spotlight makkelijk op zich te krijgen, een rasechte entertainer. De muziek is nog een beetje zoekend, soms neigt het naar rock ’n roll, dan weer meer Britpop tot aan een Kings of Leon sound. De potentie is er, nu nog de uitvoering.

Glasses & Mustaches is niet op zoek, behalve naar een gezellige avond. Deze jonge band maakt poppunk en powerpop, zolang het maar catchy en vrolijk is. Zoals de bandnaam al doet vermoeden zijn er brillen aanwezig en prijkt op de microfoonstandaard een grote snor. Vol enthousiasme en met veel energie spelen ze de ene naar andere vrolijke tune. De drummer blijkt een groot talent en tijdens de juryuitreiking krijgt hij als grap te horen: “Wanneer ga je eens spelen voor een goede band?”, terwijl hij de prijs van drummer van de avond in ontvangst mag nemen.

Nog meer poppunk krijgen we van Vine Yard. Kampen stikt van de vrolijke bandjes zoals Want Want, Make It Count en Nou En. Vine Yard is een band die nu al een grote fanbase heeft. Dit komt niet alleen door de knappe koppen en de vrolijke poppunk a la Green Day, maar ook door de hoeveelheid enthousiasme. Hoewel het vandaag wel wat aan energie ontbreekt (misschien omdat de band vandaag ook al heeft gestreden om de Grote Prijs van Nederland). Ondanks het prima spel, weet Vine Yard zich nog niet voldoende te onderscheiden en moeten ze genoegen nemen met de tweede plek.

De drummer weet de grap van presentator te ontkrachten, als zijn band Glasses & Mustaches zich de winnaar mag noemen van De Doorbraak West Overijssel. Door de achtergrond, enthousiasme en veel humor, worden ze al snel vergeleken met Want Want. Maar deze knapen zullen zich nog moeten bewijzen. Het bewijs mogen ze leveren op de diverse festivals. Maar eerst kunnen ze genieten van hun naam in de krant en op 3VOOR12.