Hiphop leeft in Overijssel!

Een interview met één van de organisatoren van hiphop contest NAXT Level

door: Daisy Oosterbaan. ,

Talentvolle en muzikale jongeren... dat we die in Overijssel hebben, is iets wat we heus allemaal wel weten. Deze keer gaat het niet over bandjes, maar over jongeren en Hiphop. NAXT Level is een nieuw initiatief waarbij rappers en rapgroepen uit Overijssel de strijd met elkaar aangaan. Ivo Kleine Schaars vertelt.

Een interview met één van de organisatoren van hiphop contest NAXT Level

Om te beginnen wil ik natuurlijk graag weten met wie ik te maken heb. Ivo: ‘Mijn naam is Ivo Kleine Schaars, maar ik denk dat mensen in de scene mij beter kennen onder de naam Perfecd van Twee Ons. Namens NAXT organiseer ik NAXT Level. Dit doe ik samen met Collin Vaneker van NAXT en met Bert Bennink en Edward Bouwhuis van Kunst en Cultuur Overijssel. NAXT Level is dé nieuwe livecompetitie op het gebied van hiphop in Overijssel. Het heeft als doel om rappers en rapgroepen een volgende stap te laten maken, ongeacht het niveau waar ze zich nu bevinden. Op deze manier sluit het aan bij de bandcompetitie De Doorbraak, het initiatief van KCO, waarvan het een onderdeel is. Het enige verschil is dat er iets meer gerapt wordt.

Met een blik op de deelnemerslijst kan je niet echt spreken van enkel jong hiphop talent. Enkele deelnemers zijn al jaren bezig en het label van talent daarmee wel ontstegen. Ik zou eerder zeggen dat dit hét evenement is voor rappers in Overijssel die graag een volgende stap willen maken. Nergens waren het afgelopen jaar zoveel rappers uit onze provincie bij elkaar, dus naast de door ons georganiseerde gesprekken is het ook een ideale gelegenheid om met elkaar kennis te maken en te netwerken. Bij de finale spelen de vijf beste acts uit de voorronde een stuk langer, waarmee dit dé plek is om de bekendste onbekende rappers uit Overijssel te zien. We hebben ruim 21 aanmeldingen, waar we heel erg blij mee zijn, omdat het laat zien dat er veel vraag is naar dit soort initiatieven op het gebied van hiphop. Het succes komt ook door de opzet die we hebben gekozen. Ten eerste is het zo dat iedereen die zich aanmeldt sowieso op kan treden bij de showcase in Atak. Rappers in Overijssel zoeken naar plekken om op te treden. Ten tweede bieden we meer dan de gemiddelde livecompetitie, door feedbackgesprekken op het gebied van de shows van de deelnemers, de studio en het zakelijke vlak. Hiermee ontwikkelen we meerdere aspecten van het succesvol zijn als artiest. Ook nog eens met behulp van Sticks en Delic, professionals uit Overijssel op dit gebied. Ten derde hebben we een mooie hoofdprijs ter waarde van € 750,00.

Daarnaast is het ook een kwestie van effectief promoten. Doordat ik zelf al lang mee loop in de hiphopscène weet ik welke mensen ik moet benaderen. Met de netwerken van al deze mensen gezamenlijk bereik je zo heel snel heel veel rappers in alle verschillende steden en regio’s.’


Ben jij nou benieuwd naar NAXT Level?
Kom dan vooral langs op één van de onderstaande data:

Zaterdag 11 juni de Showcase in Atak te Enschede, van 14.00 tot 18.00 uur

Zaterdag 25 juni de Finale in Hedon te Zwolle, van 20.00 tot 23.00 uur