Interview met organisatie Gashouder Dedemsvaart

Nieuw podium in Overijssel

Tekst: Elroy Maduro ,

Het nieuwe poppodium De Gashouder in Dedemsvaart is vers geopend door Stevie-Ann. In de programmering voor het komende jaar staat elke eerste zaterdag van de maand muziek gepland. Deze intieme locatie beschikt over goede akoestiek.

Nieuw podium in Overijssel

Geschiedenis
Een gashouder is een grote voorraadtank voor gas dat uit steenkool werd gewonnen. Gashouders waren doorgaans cilindervormig en werden gemaakt van ijzer. In Nederland waren grote gashouders te vinden bij Amsterdam (Westergasfabriek; nog aanwezig) en de Hoogovens te IJmuiden. De meeste gashouders zijn gesloopt na de introductie van aardgas. De enige nog complete gashouder in Nederland staat in Dedemsvaart. Deze gashouder is een rijksmonument en nu dus ook een podium.

Interview
Hoe is het idee voor een podium in deze gashouder ontstaan? “Pionier en kartrekker is Barend Rooseboom, tevens voorzitter van de historische vereniging in Dedemsvaart. Hij loopt al 25 jaar rond met plannen om een vestzak-theaterachtig podium in de Gashouder te maken. De Gashouder is een stuk cultureel erfgoed in Dedemsvaart. Het wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers.”

Waarin onderscheidt de Gashouder zich van andere podia?
“Enerzijds door voor verschillende doelgroepen diverse acts te programmeren, breder dan een poppodium. We zijn een klein podium (maximum aantal bezoekers tussen 150 en 170) met een unieke ambiance en een unieke programmering.”

Zijn er samenwerkingsverbanden aangegaan om de Gashouder van de grond te krijgen? Wat gaan we daar eventueel van zien?
“We zijn nog met partijen aan het praten. Je zou je kunnen voorstellen dat bijvoorbeeld een band die een gig geeft in Hedon, Atak, Metropool of elders, diezelfde week een intieme en akoestische set in de Gashouder kan geven. We hebben onze contacten met boekingsbureaus zoals Agents After All. Ook zijn er vergevorderde plannen om met Stichting Hollands Talent (organisatie die zich bezighoudt met het zoeken van de beste nieuwe DJ van Nederland) om de voorrondes voor enkele provincies in de Gashouder te houden.
We zijn ook bezig met een ‘Gashouderfestival’ dat voortborduurt op Endless Mind, maar dan veel breder en meer divers. Daarbij denken we aan een theater binnen, in de Gashouder, een hoofdpodium met popmuziek op het kalkoventerrein en aan de overkant van de weg bij het skatepark een podium voor het hardere werk.”

Indrukken
Vanuit Twente is de Gashouder in een dik halfuur bereikbaar. Parkeerplekken zijn er genoeg en gratis. Over een fraai verlicht, antiek uitziend ophaalbruggetje betreed je het kalkoventerrein. Om de Gashouder kun je niet heen. Zelfs in de stromende regen is het ding indrukwekkend. De entree naar de Gashouder is ondergronds: daarvoor daal je (overdekt) een trap af die helder verlicht is zodat je je direct waant in een industriële en moderne omgeving. Beneden gekomen zijn er een garderobe, toiletten, een bar en een foyer. Alles ademt een intieme sfeer uit. Via een trap (artiesten kunnen ook per lift) kun je de zaal bereiken, die je direct overdondert. Iedereen zou eigenlijk een kijkje moeten nemen in de Gashouder om het zelf te ervaren, maar ik zal het proberen te omschrijven: Een ronde zaal waar aan de rand banken zijn geplaatst (onder andere voor een perfecte akoestiek; die banken werken als geluiddempers) en waar het licht door moderne LED technologie continue verandert. Als je naar boven kijkt heb je het idee onder de blote hemel te staan, vanwege het glazen binnendak. Het is er ongelooflijk mooi en het klinkt er ongelooflijk goed.

Foovana
De band die we vanavond zien en horen spelen is Foovana. De band brengt de volledige set van “MTV Unplugged in New York” ten gehore van Nirvana en “Skin and Bones” van de Foo Fighters. In de Gashouder worden we verwelkomd door schermen met projecties van de Foo Fighters en Nirvana. Voor de pauze speelt Foovana de hele set van Nirvana Unplugged in New York. In ‘Jesus Don't Want Me For a Sunbeam’ en ‘Plateau’ wordt het bereik van zanger Michiel Grimbergen pas goed duidelijk. Hij heeft een mooi timbre en het klinkt allemaal erg zuiver. Uitschieters zijn zowel muzikaal als vocaal ‘Pennyroyal Tea’ en ‘Something in the Way’. Daarbij wordt het rauwe randje op de stem, de passie voor de muziek en de tekstbeleving in optima forma ten gehore gebracht. Ook ‘lake of fire’, dat iets sneller wordt gebracht dan het origineel is prachtig en staat als een huis. De set eindigt met ‘Where Did You Sleep Last Night’: Kippenvel tot, en misschien wel om, de laatste aanzet.
Na de pauze hervat de band met 'Skin and Bones' van de Foo Fighters. Het geheel wordt met verve gebracht, alleen slaat op den duur de vermoeidheid bij de band en de bezoekers wel toe. Het is een avondvullend programma, maar wel wat aan de lange kant. Na onder andere 'My Hero', 'Skin and Bones' en natuurlijk het zeer overtuigend uitgevoerde ‘Best of You’ is het tegen middernacht en loopt de Gashouder langzaam leeg.

Info en programmering:
Op 5 februari staat Klerkx and the Secret in De Gashouder. Het is een sideproject van de drummer van Moke. Klerkx and the Secret stond op 1 februari nog in Paradiso.

De Gashouder Dedemsvaart
Oude Zuidwolderstraat 13,
Dedemsvaart.