GRASconcert: wisselende kwaliteit, interessante programmering

Kensington, Seven League Beats en Bertolf ijzersterk

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: Erik Knevelbaard ,

GRASweek is de algemene introductieweek voor studenten in Zwolle. Een week waarin nieuwelingen de stad en hun medestudenten leren kennen. Als afsluiter vindt het GRASConcert plaats met namen zoals Handsome Poets, Bertolf, Baskerville en ZoieZo

Kensington, Seven League Beats en Bertolf ijzersterk

Het GRASConcert is de afsluiter van de GRASweek, de algemene introductieweek voor studenten in Zwolle. Met artiesten zoals Bertolf, Handsome Poets en Baskerville heeft de organisatie grote namen naar de hoofdstad gekregen. Maar ook in de kleine tent valt genoeg te zien en te ontdekken. Op het Doorbraak Podium staan regionale talenten die zich presenteren aan het grote publiek.

Opener ZoieZo krijgt nog niet het grote publiek richting de kleine tent. Sterker nog, er staan slechts twee rijen van mensen te luisteren. Het merendeel van de studenten zijn nog niet eens aanwezig op het terrein. ZoieZo is al maanden constant qua kwaliteit. Met sterke teksten en prima beats proberen ze omhoog te klimmen in de hedendaagse hiphop scene. Aan promotie kan het niet liggen, overal maakt ZoieZo reclame voor shows en naam. Toch oogt zelfs ZoieZo verveeld en zonder goede moed als ze zien hoe weinig mensen er op het optreden afkomen.

Een half uur later kan Capital rekenen op iets meer publiek. Capital uit Zwolle is een swingend vijftal inclusief een goede zangeres. Helaas is de groep nog erg zoekend naar een eigen geluid, waardoor de rode draad mist tijdens de show. De set oogt rommelig en weinig aantrekkelijk. Wel werkt het enthousiasme aanstekelijk, maar voor vandaag was dat onvoldoende.

Iets voor achten speelt Hubble Orkestar in de kleine tent. Wat de eerste twee acts niet is gelukt, blijkt voor Hubble Orkestar ‘een makkie’. Het publiek gaat los bij de swingende tunes van de band. De groep krijgt het voor elkaar om continu met een grote glimlach te spelen, dat het meteen leuker maakt om naar te kijken. De verschillende instrumenten – gitaren, trompet, contrabas – zorgen voor een ritmisch feestje. Hoewel de band in zijn geheel amper op het kleine podium past, houdt niets hen tegen om te swingen.

Make It Count heeft in een korte periode aardig wat bekendheid gecreëerd in het poppunk wereldje. Met enig regelmaat zijn ze te vinden in concertzalen en op festivals, vaak samen met hun grote broertjes MakeBelieve en Only Seven Left. Normaal gesproken weten ze diezelfde energie en vrolijkheid over te brengen als de twee bekende bands, maar vanavond gaat het minder soepel. Het geluid is niet best, maar de heren lijken ook minder strak te spelen dan anders. Wel hebben ze nog steeds dezelfde energie als normaal, maar dat kan deze show vandaag helaas niet redden.

Seven League Beats gaat het beter af. Met het grootste gemak krijgen ze de tent vol en de mensen aan het dansen. De samenwerking tussen Rob Peters (ex-Brainstorm) en Dries Bijlsma (Fakkelteitgroep) is verrassend. De heren staan dik ingepakt achter de draaitafels. Met het grootste gemak klinkt er strakke dubstep, harde hiphop en drum ’n bass. Daarnaast heeft de groep veel contact met het publiek. Loeihard, enthousiast en erg dansbaar, dit is waar de jonge studenten wel zin in hebben. De kleine tent is eindelijk helemaal gevuld met enthousiaste studenten.

Nog meer hoogtepunten zijn te zien op het GRASpodium. Daar zijn een aantal landelijk bekende bands te bewonderen. Eén daarvan is Kensington, een alternatieve band uit Utrecht. Hoewel de tent zo vroeg op de avond nog behoorlijk leeg is, laat Kensington zich door niets en niemand afleiden. Ze zorgen voor veel interactie met het weinige publiek en vragen aan de mensen vooraan wat hun namen zijn. Aan de kwaliteit is weinig aan te merken. Hoewel het geluid vaak te hard is, heeft Kensington, in hun korte bestaan, een repertoire waar ze al erg blij mee mogen zijn.

Handsome Poets hebben zich in een erg korte periode van Serious Talent naar vaste naam op festivalposters ontwikkeld. Veel mensen die Handsome Poets voor de eerste keer live zien reageren enthousiast. Dat komt vooral door de interactie die de heren met de bezoekers hebben. Ze creëren standaard een groot koor. Het wereldrecord ‘zoveel mogelijk mensen tegelijk laten springen’, kunnen ze ook al bijna van hun checklist strepen. Helaas is niet alles vrolijkheid wat Handsome Poets meebrengt. Eén bandlid is onlangs vertrokken en zijn broertje twijfelt aan zijn toekomst bij de band. Maar Handsome Poets zou Handsome Poets niet zijn, als daar niets van te merken is.

Soms heb je van die artiesten waar je niets anders over kan zeggen dan: het was gewoon goed. Bertolf, het was gewoon goed. Zwollenaar Bertolf is een rasartiest, niet voor niets heeft hij de Zilveren Harp gewonnen. Goede teksten, geweldige band, prachtige stem, een must om naar te kijken. De tent is helemaal gevuld en dat komt niet alleen omdat het inmiddels buiten hard is gaan regenen.