Geuzenpop 2011 - Een interview met... Heist

"Zoveel mogelijk authentiek Heist"

Tekst: Elroy Maduro ,

Op zaterdag 6 augustus was 3VOOR12/Overijssel aanwezig op Geuzenpop. Naast de vele optredens, was er ook tijd voor een gesprek met enkele bands. Een interview met Heist.

"Zoveel mogelijk authentiek Heist"

Heist is een band uit Haarlem en inmiddels al 5 jaar actief. In 2009 bracht de band haar debuutalbum uit onder de naam 'Razorblade Lemonade'. Wanneer je een omschrijving zoekt, vind je het volgende: "Synoniem voor overval; volledig verrast door machtsvertoon: een intimiderende muur van drie ronkende en laaggestemde gitaren." Tijd voor een gesprek met de mannen.


We hebben jullie net zien en horen spelen. Waar komt die ontzettend warme, dikke sound vandaan?
"Daar kunnen we kort over zijn, dat zijn de versterkers die dat doen (onder andere Orange gitaarversterkers)."

En wat stoppen jullie zelf in de muziek om het deze dynamiek mee te geven?
"We spelen al 5 jaar samen. Dat maakt dat we door de jaren heen veel lagen in onze muziek hebben kunnen aanbrengen. We halen ook inspiratie uit onze klassiekers: Led Zeppelin is daar een voorbeeld van. We proberen altijd de diepte op te zoeken in onze composities, in onze muziek."

Wat gaan we in de nabije toekomst van Heist horen?
"Dit optreden op Geuzenpop is een van onze laatste optredens. Daarna gaan we werken aan een nieuw album. Net als het vorige album gaan we dat zelf produceren. Thijs (gitarist) heeft daar een enorm talent voor. Hij heeft echt ‘producer-oren’. Op het nieuwe album zullen we nog meer aandacht hebben voor nuance, dynamiek en zullen we meer lagen aan de muziek toevoegen. Zo zitten we te denken aan radiohead-achtige invloeden, maar ook andere dingen. Uiteindelijk moet dat leiden tot een proces. We maken muziek om muziek te maken, een artistiek proces meer dan een deadline om een album te moeten presenteren. We zijn geheel onafhankelijk als band, niet aan een platenlabel gekoppeld."

Wat is jullie doel voor de toekomst? Zijn er internationale ambities?
"Wij bestaan bij de gratie van anderen. Een internationale kick-off is niet zo makkelijk als het lijkt, en ook niet altijd handig. In het buitenland vraagt men toch altijd naar verkoopcijfers et cetera in eigen land. Wij willen juist ons eigen ding doen. En dat is vooral zo min mogelijk muzikale compromissen en zoveel mogelijk authentiek Heist."