Lilian hak, achtergrondmuziek in Hollywood films?

Elfkoppig orkest creëert filmische muziek

Tekst: Joost Kleine Schaars / Foto's: Stijn van Baalen ,

Begin september kwam haar album 'Old Powder New Guns' uit. Donderdagavond 14 oktober speelt Lilian Hak in het Burgerweeshuis. Door middel van samples uit oude films en een elfkoppig orkest wordt er een meeslepend, filmisch geluid gecreëerd.

Elfkoppig orkest creëert filmische muziek

 

Zitten of staan, het maakt allemaal niet uit. Lilian Hak staat centraal vanavond. Haar (on)gebruikelijke ‘look’ trekt veel bekijks. Het lijkt net alsof ze een hoed opheeft, maar het is haar opgestoken haar. Om haar draait het vanavond, hoewel dat eigenlijk een beetje gek is. Ze wordt immers ondersteund door elf ervaren muzikanten. Zij springen bij met instrumenten zoals je die niet vaak ziet. Samen weten alle instrumenten een geluid te creëren dat raakvlakken toont met filmische taferelen. Je zou ook kunnen denken aan een fanfare.

Lilian Hak heeft een eigen interpretatie van de fanfare gegeven in het nummer ‘Rebels Outlaws Misfits’. Met kindergeluiden op de achtergrond en aanstekelijk getoeter met lage tonen zou zij zo aan een optocht mee kunnen doen.

Tegenwoordig is het lastig om als artiest in een stroomversnelling te raken. Wat meespeelt is dat je onderscheidend moet zijn van andere bands. In de filmwereld kan je nog veel kanten op. De klassieke benadering is origineel en heeft ten opzichte van andere genres nog terrein te winnen. Veel jongeren zien een film wel zitten, maar zijn minder geinteresseerd in de klassieke geluiden. Klassieke geluiden kunnen een romantisch, tragisch effect hebben, maar zijn tegelijkertijd ook dwingend en spannend.

Met haar album 'Old Powder New Guns' en haar single ‘Never Speak To Strangers’ laat Lilian Hak ons weten dat ze volop kan beginnen met touren. Verscholen in het publiek kan je al wat meezingers ontdekken. Ze is er helemaal klaar voor. Heel knap hoe ze zich staande houdt tussen een band van elf man. Zou haar muziek ooit worden gebruikt in Hollywood films?