Vierde voorronde ‘Stairway to Hedon’ schudt het publiek niet wakker

Drie acts strijden voor optreden in Hedon

Tekst: Joost Bollen ,

Op 26 november vond in de ‘Level Z’ in Zwolle de vierde voorronde plaats van ‘Stairway to Hedon’ waar jong talent zich liet jureren om een van de felbegeerde finaleplaatsen te bemachtigen.

Drie acts strijden voor optreden in Hedon

Stairway to Hedon: een concept van verschillende podia in Zwolle, ondersteund door Provincie Overijssel waarin bands strijden voor een optreden in Hedon. Er staat veel op het spel, want naast een optreden in Hedon krijgt de winnende band begeleiding van een bekende artiest en een fotoshoot.


De kleine zaal is nog maar voor de helft gevuld als de recensent plaats neem aan de bar. Een aantal van de jongens, de overwegende sekse, speelt een potje pool terwijl de artiesten zich op maken voor de strijd. Om negen uur druppelt er eindelijk wat vrouwelijk schoon de zaal binnen, immers er bestaat geen band zonder groupies. De soundcheck wordt op dat moment afgerond en de zaal wacht in spanning op de eerste act. Om kwart over negen krijgen we echter van de kersverse presentator Youri te horen dat we nog even wat langer moeten wachten. Een van de juryleden heeft vertraging opgelopen. Sobanic, Till 7 en De Aliantie zullen dus nog even geduld moeten hebben. De zaal begint ondertussen wel al wat voller te raken. Om half tien krijgen we eindelijk de verlossende woorden te horen, we gaan beginnen.
De Zwollenaar Sobenic trapt af met stevige Nederrap. Hij legt zijn scherpe teksten vakkundig op een lekkere aanstekelijke beat. Samen met zijn DJ, Tobi Wan, krijgt hij het publiek aardig mee. Het grootste gedeelte van het publiek liggen helaas nog half te slapen of zijn druk bezig hun sociale netwerk bij te houden middels de vele smart-phones. Met een à capella probeert Sobanic de zaal een beetje wakker te schudden. Het mag echter niet baten, het overwegend jonge publiek zit duidelijk niet te wachten op beatloze raps. De beat komt daarom gelukkig snel weer terug en dat redt deze Zwolse rapper. Vooral tijdens een ‘freestyle’ laat hij zien wat hij in huis heeft. De overige twee acts staan op de eerste rij rustig toe te kijken. Het laatste nummer van Sobanic is bedoeld om het publiek aan het denken te zetten. De hangjongeren achterin de zaal zijn echter te geobsedeerd in hun tafelvoetbalspel om de boodschap te ontvangen.


Niet lang daarnaa pak Till 7 onverwacht het podium en zet een lekker potje folk-rock neer om het genre in Nederland naar een nieuw niveau te tillen. Het blijkt na het eerste nummer slechts om een soundcheck te gaan. Het publiek heeft het allemaal niet door en de meeste van hen staan nogal schaapachtig voor zich uit te staren. Als de band uiteindelijk echt begint te spelen veranderd er jammer genoeg maar weinig in de houding van het publiek. Het mag duidelijk zijn dat ‘Level Z’ een jongerencentrum is. De talenten van de band, die zelfs tot in België zijn doorgedrongen, worden half verspild op het podium. Als leadzanger Anne de trompet ter hand neemt, waant men zich in Cuba. Het mag echter niet baten; het publiek blijft rustig op zijn plek. Ondanks de flinke portie swing blijft de dansvloer angstvallig leeg. Het mag duidelijk zijn, een lastig publiek. Till 7 zet echter een stevige solide act neer die in menig café voor een geslaagde avond zou hebben gezorgd. Hier in de ‘Level Z’ komt het echter niet goed naar voren.


De Zwolse hiphop act De Alliantie neemt het podium in, na een korte pauze, en zijn overduidelijk geen vreemden in de zaal. De DJ, Christiaan, legt zijn beats onder de teksten van de twee jonge rappers. Ze hebben gelukkig die avond al een aantal fans meegenomen en krijgen dus na het eerste nummer het grootste applaus van de avond. De jongens zijn nu twee jaar bij elkaar en barsten van het talent. Het is moeilijk te beseffen dat een van de jongens pas zeventien is. De jonge Leon neemt het podium over met een ijzersterk nummer, voornamelijk egostrelend, dat goed wordt ontvangen. Het weinige publiek begint eindelijk wat los te komen. Diepe teksten die niet zouden misstaan bij een veel oudere man. Ook ‘De Alliantie’ draait zijn hand niet om voor à capella; een voltreffer. Direct wordt de stilte van het publiek opgevangen door een nieuwe beat van DJ Cristus, met wederom scherpe teksten van Leon en Thomas.


Het is na deze laatste act aan de jury om te beslissen wie de winnaar wordt. Hoewel, er wordt middels een poll gevraagd aan het publiek wie zij het beste vonden. Als de uitslag eindelijk komt, zitten er nog zo’n twintig mensen in de zaal. Ook lopen er al een aantal ouders rond op zoek naar hun kinderen. Niet alleen de kinderen zijn zoek, ook de winnaar blijkt spoorloos te zijn. De grote winnaar van de avond, De Alliantie, is namelijk niet meer in de zaal te vinden. Het duurt even voor ze gevonden zijn maar dan komen ze eindelijk schreeuwend van blijdschap de zaal in gerend. In hun dankwoord beloven ze een goede act neer te zetten in de finale. Daarop zullen we dus nog even moeten wachten. Op 16 december in Hedon, zal De Alliantie strijden tegen de winnaars van de vorige voorrondes: The Doots, ZoieZo en Make it count. Dat  belooft een spannende avond te worden.