Finale Doorbraak editie Oost 2010

De jury had moeite om een winnaar te kiezen

Redactie Enschede / Foto's: René Vink ,

Na de halve finales in Diepenheim en Hengelo kwam het 19 november 2010 tot de finale van De Doorbraak editie Oost in Atak te Enschede. Met wel 6 bands op het podium, en allemaal enorm getalenteerde muzikanten, had de jury het er de handen vol mee.

De jury had moeite om een winnaar te kiezen

Na de halve finales in Diepenheim en Hengelo kwam het 19 november 2010 tot de finale van De Doorbraak editie Oost in Atak te Enschede. Met wel 6 bands op het podium, en allemaal enorm getalenteerde muzikanten, had de jury het er de handen vol mee.

Nadat een groot gedeelte van het publiek een kwartier in de kou heeft gewacht kon ze eindelijk het warme en intieme Atak binnen. De organisatie, Kunst en Cultuur Overijssel, wachtte netjes totdat iedereen binnen was, voordat ze de eerste band het podium op liet. De band Deadbeat opende de avond met volle overgave.

Alle aanwezigen hadden de oren en ogen meteen goed open. Deze "happy metal'' band weet hoe je het publiek warm moet draaien. Als tweede wist Proper Outfit ondanks de technische mankementen van het keyboard en de microfoon een goed staaltje elektro pop/rock muziek neer te zetten. Helaas was de teleurstelling wel op de gezichten af te lezen, maar dat deed geen afbreuk aan de muzikale prestatie. De derde band, Sam Enough, had een energieke leadzangeres met een dijk van een stem. Het publiek reageerde uitermate positief op deze Almelose band door middel van wild gejoel en gejuich. Stefany June betrok het publiek bij het optreden en de interactie tussen de bandleden was voelbaar. Stefany June speelde een originele "feelgood" stijl, lekker relaxt. De stem van de zangeres is zweverig en past heel goed bij het gevoel dat de rest van de band afgeeft. De jongens van Fingers on Fire mochten als vijfde band het podium betreden en zij rockten er op los. Ze waren zo enthousiast dat één van de bandleden zijn vingers totaal aan gort sloeg tegen zijn snaren. Dat is pas rocken! Deze jongens zijn van de "old school" terwijl zijzelf nog helemaal niet "old" zijn. Tankbowl mocht als zesde band de avond afsluiten en zij deed dat in stijl. Het klonk als een geoliede machine, de perfecte afsluiter voor deze finale.

Na deze verbluffend goede optredens ging de jury in beraad. Er werd beoordeeld op originaliteit, techniek, interactie en commerciële potentie. De jury had er een flinke kluif aan en liet dan ook lang op zich wachten. Na de lange zit kwam de presentator om kwart voor één met de prijzen en de verlossende uitslag op het podium. Je hoorde de onrust in de zaal en de presentator had het er dan ook moeilijk mee de aandacht op zichzelf en de prijzen te vestigen. Het geluk kon niet op voor de bassist van Deadbeat, want hij werd benoemt tot muzikant van de avond en ook de drummer van Fingers on Fire viel in de prijzen. De derde plaats werd bemachtigd door Tankbowl en Stefany June werd tweede in deze Overijsselse popwedstrijd. Proper Outfit liep lichtelijk verrast weg met de eerste plaats.