Zomergevoel in Overijssel

Bevrijdingsfestival massaal bezocht dankzij goede line-up en mooi weer

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: André Scholten en Anke Olthof ,

Het Bevrijdingsfestival Overijssel is met 8 podia, ruim 160.000 bezoekers en 70 acts het grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Op de radio klinken waarschuwingen om niet meer af te reizen naar Zwolle. Ook wordt het festivalterrein een tijdje afgesloten. De gelukkigen op het terrein begrijpen waarom iedereen er bij wil zijn: geweldige muziek, heerlijk weer en een super sfeer.

Bevrijdingsfestival massaal bezocht dankzij goede line-up en mooi weer

 

De weersverwachtingen zijn niet goed, maar woensdag 5 mei is er niets anders dan zomer te ontdekken in Zwolle.

Als Fingers on Fire het podium De Doorbraak (het nieuwe podium voor Overijssels talent van Kunst & Cultuur Overijssel) betreedt, is het nog een beetje bewolkt. De leren jassen zijn dan ook nog aan. Samen met de versleten broeken en het half lange haar ogen deze Twentse jongens als ieder ander Nederlands bandje. Hetgeen waarmee de winnaar van de Grote Prijs van Twente zich onderscheidt is de leeftijd. Ze zijn jong, erg jong. De badeendjes op de versterker en het Mickey Mouse shirt van de gitarist benadrukken dit nog meer. De teksten over liefde komen daardoor een tikkeltje ongeloofwaardig over, maar de ‘jonge honden van rock ’n roll’ weten met de nummers Young Dogs of Rock ’n Roll en Love Storm toch indruk te maken.

Bij het hoofdpodium begint de zon langzaam een weg voorbij de wolken te vinden als VanVelzen begint te spelen. Het veld voor Podium Wärtsilä is overvol, maar de kleine grote man weet iedereen te boeien op deze vroege middag. De vesten en jassen maken voorzichtig plaats voor dunne blouses en t-shirts, terwijl VanVelzen Baby Get Higher inzet om de zon nog feller te laten schijnen.

Ook het Free2Dance veld stroomt vol en bij podium De Doorbraak is een grote groep mensen aan het moshen bij Deadbeat. Ook de Kink FM tent is druk, waar de Haagse gitarist George Kooymans van de Golden Earring samen met de Amerikaan Frank Carillo staan. Het ietwat oudere publiek vermaakt zich kostelijk bij de sterke rock-’n-roll- en bluesklanken van deze rasmuzikanten. Ze weten vooral de dames te raken, die in zomerse outfits de danspasjes van vroeger nog eens oefenen.

Meet De Fokkers. Deze Zwolse heren weten de zomer pas echt naar Zwolle te brengen. De zomerse klanken van ska, punk en funk brengen meteen het beeld van zomerse terrasjes op het netvlies. Met teksten over seks en drank scoren ze meteen veel publiek. Al zijn het vooral de licht aangeschoten heren die van dit spektakel genieten. De meeste mensen drukken na een paar minuten, als in een chat roulette schermpje, op next…

 

De zomer wordt bloedheet als Mala Vita het hoofdpodium betreedt. Het publiek begint druk te praten: "Zingen ze Italiaans?" "Nee Turks!" "Volgens mij hoor ik Grieks." "Huh? Ze zijn toch gewoon Nederlands?" Deze Nederlandse groep zingt in het Italiaans, Servo-kroatisch, Engels, Spaans en Frans. De heren hebben namelijk hun wortels in heel Europa. Die combinatie van verschillende achtergronden levert een fantastische mix van Balkan, gipsy en ska. En dat maakt het uitermate feestelijk. De zon schijnt fel en het terrein is overvol met dansende mensen. En de deels Italiaanse zanger Mickael Franci doet menig vrouwenhart smelten. Ja, de zomer is nu echt begonnen…

Nog niet moe van al het dansen? Dan moet je bij Daily Bread zijn. Zelf omschrijven ze hun muziekstijl als ‘sexy’ garagedance. Dit Friese drietal is uniek en origineel. Ze hebben een opstelling waarbij iedereen voor op het podium staat, met de drummer in het midden. Zangeres Kimberly speelt orgel en keyboard en gebruikt stemvervormers. Dit alles geeft de band extra kleur. Het publiek in de Kink FM tent waardeert het duidelijk ook, want ze dansen enthousiast mee als de zangeres You’re allowed to dance zingt.

Voor de heerlijke nazomeravond moet je bij Typhoon & New Cool Collective zijn. Deze muzikanten brengt jazz en hiphop in een soulvol jasje. De hiphopliefhebbers lijken in eerste instantie nogal verbaasd door deze kant van Typhoon, maar al snel wordt de zwoele muziek gewaardeerd. Een perfecte combinatie van swing, prachtige muziek en goede raps.

 

De zonsondergang bekijken we bij de singer-songwriter Blaudzun. Als Blaudzun zijn mond open doet en zijn dromerige liedjes het Abbott theater vullen, is het woord ‘zomerliefde’ het eerste dat te binnen schiet. Zijn zuivere zang en de prachtige teksten passen allemaal bij het beeld van een mooie zonsondergang op het strand. Achter hem staat een grote groep muzikanten en instrumenten, zelfs de violen, xylofoon en accordeon zijn met hem meegereisd naar Zwolle.

 

De winnaars van de Doorbraak Oost in 2009, Velvet Monk, hebben een beetje pech vanavond. Ze staan geprogrammeerd tegenover Kane, Jochen Miller en Go Back To The Zoo. Het aantal mensen voor het podium valt daarom nogal tegen. Toch verdient de band veel meer: ze spelen catchy nummers, hebben sterke teksten en zijn muzikaal behoorlijk vermakelijk. Vooral de zanger is een rasechte entertainer. Hij maakt dansmoves waar menig vrouw jaloers op zal zijn.

 

Nog meer dansmoves bij Go Back To The Zoo in de Kink FM tent. De catchy rock van de heren wordt gewaardeerd door jong en oud. Tijdens de bekende single Electric wordt de tent zelfs bijna letterlijk afgebroken door het publiek. Lekker makkelijk voor Go Back To The Zoo als de bezoekers het optreden afmaken...

 

De elektronische geluiden van Rank 1 & Junkie XL zijn erg populair als afsluiter, maar voor haters van die kleine geluidjes staat Want Want op podium De Doorbraak te knallen. Alles behalve kleine geluiden, gewoon springen, beuken en heel hard meezingen. Hoewel Want Want eigenlijk 'volle zalen' verdient, hield zanger Fokko de moed erin: "Willen jullie dansen?" "Ja!" roept een grote groep. "Dan moet je maar naar Junkie XL gaan", zegt hij droog. Als het springen voorbij is en alle podia leeg zijn, blijkt dat het erg koud is geworden in Zwolle. Tijd om de zomer achter ons te laten en weer terug naar huis te reizen.