Finalisten maken zich op voor 'hun' Doorbraak

Interview met geselecteerde bands

Renske Spijker ,

In aanloop naar de finale op 21 mei in Hedon te Zwolle stellen we de vijf bands alvast een aantal vragen.

Interview met geselecteerde bands

Afgelopen weekend waren de halve finales van de Overijsselse popprijs De Doorbraak. 

We Stand Alone
won in ’t Ukien in Kampen de eerste halve finale van De Doorbraak. Deze stevige rockband uit Deventer maakt een unieke mix van rock en metal, gecombineerd met een stevige dosis melodieuze pop en catchy gitaarrifjes. Face The Fact won in Podium Hardenberg de tweede halve finale van De Doorbraak. De vier heren maken een behoorlijk technische pot agressieve metal met een geheel vernieuwende stijl. De muziek is afwisselend, melodieus en toch agressief en klinkt dermate professioneel dat niets hier doet vermoeden dat we hier met een nog zo jonge band van doen hebben. Ook de band A la Din is geselecteerd voor de finale van De Doorbraak in Hedon. Deze Zwolse funkrock/acid-jazzband staat met een eigentijdse combinatie van funk, rock, r&b en disco garant voor een spetterend optreden. Sideditch maakte een goede indruk tijdens de halve finale in ’t Ukien in Kampen. De vijfkoppige softrockband uit Denekamp en Oldenzaal wonnen eerder de Pulse Contest en zullen ook in Hedon hun mengelmoes van stijlen ten gehore brengen. Stellar Express’ muziek staat in het teken van stevige alternatieve indie/garage rock, ingebed in een laagje spacey feedback. Zij rockten volgens de jury goed genoeg om naar de finale te mogen.

We stelden de bands na afloop van de halve finales een aantal vragen.

Waarom doe je mee aan De Doorbraak?

We Stand Alone (WSA): Op 2 april hebben we de Burgerbandclash van het Burgerweeshuis gewonnen. In het prijzenpakket zat een optreden tijdens de halve finales van De Doorbraak.

Face The Fact: We wilden al jaren meedoen aan de Oogst van Overijssel. Toen kwam De Doorbraak en daarvoor hebben we ons ingeschreven.

A la Din: Het is fijn om een keer kritisch beoordeeld te worden door een vakkundige jury en het is altijd goed om jezelf uit te dagen.

Sideditch: De Doorbraak is een ideale gelegenheid om muziek te maken, andere bands te leren kennen en een stapje hogerop te komen.

Stellar Express: Leuk en om ervaring op te doen. Daarnaast biedt het een goed en leuk platform/springplank voor bands en een mogelijkheid om jouw muziek te laten horen.

Wat vind je van andere bands die meedoen aan De Doorbraak?

WSA: Het eerste woord dat in ons opkomt is ‘ervaren’. Wij bestaan net een jaar en we spelen met geweldige ‘concullega’s die al meerdere jaren bestaan.

Face The Fact: ’t Is een beetje appels met peren vergelijken maar voor wat ik zo heb gezien zijn het leuke en behoorlijk goede bands.

A la Din: We vinden het goed van de organisatie van De Doorbraak dat ze zulke gevarieerde acts op één podium zetten. Elke band is goed in wat ze doen. Tof!

Sideditch: Hoog niveau! Het is altijd tof om verschillende genres op één avond te horen.

Stellar Express: Ja, tof. Het niveau is hoog en er zijn veel talentvolle Overijsselse bands.

Wat is je beste bandwedstrijdervaring tot nu toe?

WSA: Met ons derde optreden als band de Burgerbandclash winnen!

Face The Fact: De landelijke Highschool Music Competition.

A la Din: De Doorbraak, want de organisatie is goed en het podium is nog beter.

Sideditch: Je leert ontzettend veel van bands die in hetzelfde stadium zitten als ons. Dat maakt het zo leuk, tof en leerzaam.

Stellar Express: Tot zover de doorbraak. Dat is tot zover de enige waar we aan mee gedaan hebben met Stellar Express.

Wat vind je van bandwedstrijden in het algemeen?

WSA: Geweldig, het is in het oosten van het land goed geregeld. Beginnende bands krijgen hier een goede kans.

Face The Fact: Een erg goed initiatief. Op deze manier worden jonge, getalenteerde bands gezien en krijgen ze het steuntje in de rug dat misschien grote gevolgen kan hebben!

A La Din: Het is apart om te strijden met je eigen muziek als enige wapen, maar desalniettemin een geweldige ervaring.

Sideditch: Een ideale plek om je naam in het circuit te brengen, om ervaring op te doen en om gewoon lekker te spelen met z’n allen!

Stellar Express: Bandwedstijden zijn eigenlijk gruwelijk vervelend, haha! Gelukkig is er bij De Doorbraak een goede jury die de bands op alle facetten beoordeelt.

De bands spelen aanstaande vrijdag, 21 mei, in Hedon te Zwolle de finale van De Doorbraak.