Dauwpop 2010

Hossen in de bossen

Tekst: Jasper van Poelgeest / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Al voor de 16e keer werd er aan de rand van het bos in Hellendoorn Dauwpop gehouden. Een festival met een gevarieerd programma voor jong en oud en ondanks het koude weer een fijne sfeer!

Hossen in de bossen

Terwijl de mensenmassa voor de poorten van Dauwpop staat te wachten om naar binnen te komen, komt vanuit ver de country-fanfare band Blaas of Glory aangemarcheerd. Terwijl ze de grote rock klassieker 'The Finale Countdown' ten gehore brengen, geheel zoals we van de langharige en strak beklede mannen gewend zijn, mogen dan eindelijk de eerste bezoekers het terrein betreden.

The Mad Trist
De eerste band die mag aftrappen is de Maastrichtse band The Mad Trist. Maar helaas, door het eerste merkbare technische probleem van vandaag begint de band veel later dan gepland staat en besluiten de heren hun setlist in te korten tot een half uur. Dat het nog vroeg in de middag is, lijkt de heren niet te beïnvloeden. Veel herkenning is er onder het publiek als ze hun single 'Juvenile' ten gehoren brengen. Helaas zit het half uur er op als de vaart er net lekker inzit.

Moss
Omdat de Suprise Stage mij wel bevalt, blijf ik er hangen ook omdat ik, zoals velen, wel erg nieuwsgierig ben hoe indierockband Moss het zo vroeg op de dag er vanaf brengt. Ook zij moeten in eerste instantie hun set inkorten, maar door ziekte binnen Das Pop, kunnen ze toch hun hele set uitspelen. Wat een beetje tam begint, eindigt in een ware chemie tussen band en publiek, wat zeer ten goede komt aan de sfeer binnen de tent. Een ware muzikale traktatie.

Moke
Ik haast me naar de Mainstage waar hitmachine Moke een erg strakke set weet neer te zetten. De altijd goed geklede band is zo te merken niet gewend zo vroeg te spelen, maar dat lijkt verder niets uit te maken. Het publiek komt ook steeds meer in de stemming bij de herkenbare melodieën van 'This Plan' en 'Last Change'. Even valt onder hit 'Switch' het geluid weg waardoor er niets anders dan monitor geluid is te horen, maar gelukkig is dit van korte duur.

C-Mon & Kypski
In de Dance tent wordt het optreden van C-Mon & Kypski vertraagd door het zoveelste technische probleem. 'Iets met een aansluiting die niet werkt'. Maar gelukkig blijven veel mensen wel wachten en staan rustig met een biertje te bewegen op het trillen van de bas van de platen van Fluxus. Het wachten wordt dan ook meer dan beloond en geeft het een boost aan energie die tot achter in de tent voelbaar is.

KinkFM Stage
Dauwpop kent ook een aangename verrassing: de KinkFM Stage. Bovenop twee gevulde containers waarin bezoekers even bij kunnen komen, spelen onder andere Moss, maar ook The Horse Company een unplugged set. Terwijl naast de band vips op zitzakken plaats nemen, sjanst Moss zanger Marien Dorleijn met het publiek beneden. The Horse Company speelt op hun beurt een vrij ingetogen set. Helaas komen daardoor hun liedjes niet echt tot hun recht wat erg jammer is.

De Dijk
Ondertussen vergeet ik bijna dat op de Mainstage De Dijk bezig is met hun show. De graag geziene band op Dauwpop speelt een set vol klassiekers. De altijd goed geklede frontman Huub van der Lubbe stapt regelmatig naar de zijkant van het podium om onder andere gitarist J.B. Meyers en saxofonist Roland Brunt samen te laten soleren, waardoor het een orgasme van geluid wordt. Tijdens 'Onderuit' gaat dan technisch even wat mis waardoor de heren in het donker komen te staan. Gelukkig blijft het geluid het doen en na enig verbazing is er dan toch weer licht in de duisternis.

Admiral Freebee
Terug bij de Suprise Stage gekomen staan de Vlamingen van Admiral Freebee flink te rocken. Enkele fans die vooraan de hekken staan, zingen alle teksten van de nummers van hun nieuwste cd 'Honey & the Knife' uit volle borst mee. Boegbeeld en frontman Tom van Laere predikt zijn teksten als een ware rock-dominee. Sommige toeschouwers slikken zijn teksten als zoete koek terwijl er achter in de tent mensen verbaasd geboeid zijn door de goed bebaarde Van Laere.

K's Choice
Iets wat ik zeker niet wil missen, is de comeback van landgenoten van The Admiral: broer en zus Bettens, oftewel K's Choice. De tent is overvol en de verwachtingen zijn hooggespannen. De band speelt veel van hun inmiddels klassiekers als 'Another Year' en 'Believe', maar schuwt ook niet om nieuw werk van hun dubbel album 'Echo Mountain' ten gehore te brengen. Gelukkig ook maar, want het slaat goed aan bij het publiek. Als, voor ze een toegift geven, 'Everything For Free' wordt ingezet heeft Dauwpop de Belgen dan geheel omarmt en kan het niet meer stuk. Eén ding is duidelijk: K's Choice is terug!

Ed Kowalzcyk
Als afsluiter mag ex-Live frontman Ed Kowalzcyk bewijzen wat hij waard is met een nieuwe band. De chemie ontbreekt geheel, maar de Live klassiekers zijn altijd weer garantie voor veel enthousiasme onder het publiek. De hoge noten worden niet altijd meer zuiver gehaald zoals in de Live hoogtij dagen. Dat is erg jammer, want Kowalzcyk moet het duidelijk hebben van de erfenis uit zijn Live periode.

Ondanks het koude weer is het toch over de hele dag droog gebleven. De enige druppels die uit de lucht kwamen, waren verdwaalde biersputters. Hoogtepunt van de dag was zeker de comeback van K's Choice, de Vlaamse band die haar hooggespannen verwachtingen meer dan waar maakte. Het minpunt waren de technische problemen die voor het eerste optreden kon beginnen zich al voor deden, gmaar elukkig was dit allemaal maar van korte aard. Dauwpop 2010 mocht dan ook 11.500 mensen verwelkomen in de bossen rond Hellendoorn. Hopelijk is het volgend jaar iets warmer!