Sticks brengt nieuw solo album ten gehore

Ouderwets genieten op nieuwe muziek

Tekst: Mathijs de Haan ,

Rapper sticks staat weer in zijn thuisstadion Hedon om de release van zijn nieuwe solo-album ‘Alledaagse Waanzin’ te vieren. Het is weer een echt Zwols hiphopfeestje en samen met zijn Fakkelteitgroep breekt hij de tent af.

Ouderwets genieten op nieuwe muziek

Vrijdag 18 juni 2010 is het zo ver: de langverwachte soloplaat van Sticks wordt vanavond in Hedon voor het eerst ten gehore gebracht. Na  Microphone Colussus (2004) en Fakkelteit (2007) is het tijd voor het derde solo album van MC Sticks. Na eerdere samenwerking met producers Kubus en Delic ligt de productie nu in handen van A.R.T. (Ali Reza Tahoeni). Volgens Sticks is het een echt hiphop album die je lekker in je auto kunt pompen en die je terugbrengt naar de essentie van hiphop. Sticks en A.R.T. zijn drie jaar bezig geweest en hebben in die tijd ongeveer zestig tracks opgenomen. Uit interviews blijkt dat het een moeilijke keuze was om een goede samenstelling te maken voor het album.

Maar het is gelukt, en dat mag gevierd worden. A.R.T. komt het podium op en neemt de draaitafel over van DJ Simon & Pauluz. O-Dog neemt het woord om Sticks aan te kondigen. Nadat het publiek een aantal keer hard heeft geschreeuwd, verschijnt Sticks op het podium. A.R.T. start de eerste beat en Sticks laat zijn eerste nieuwe tracks aan het Zwolse publiek horen. Het publiek kent nog maar weinig nummers, maar de sfeer zit er gelijk goed in. Sticks zoekt veel contact met het publiek en laat de vuisten de lucht in gaan. Rustige nummers worden afgewisseld met harde bangers waarop het publiek een voorbeeld neemt aan de springende Sticks. Na een aantal tracks komt ook Rico (van voormalig Opgezwolle) het podium op om zijn collega rapper te begeleiden. Daarna volgen ook de andere Fakkelteitgroep rappers Typhoon, James en Nosa & Rosco (van Zo Moeilijk).

Nadat de tracks van het nieuwe album gehoord zijn is het tijd om de avond af te sluiten met wat oudere nummers. De hele Fakkelbrigade doet mee en ze staan met z’n allen te springen op het podium. Het is duidelijk dat het publiek deze nummers wel goed kent, want er wordt uit volle borst mee gerapt. Sticks vertelt dat het nu tien jaar geleden is dat het nummer ‘De Volle’ uitgebracht werd en hij wil testen of het publiek hier nog steeds op los kan gaan. Niks blijkt minder waar te zijn. Dit is absoluut het hoogtepunt van de avond, het dak gaat eraf.

Het optreden wordt afgesloten met champagne. De grote flessen die de hele avond al op de draaitafel stonden worden door de Fakkelbrigadiers over het publiek leeggespoten. Na deze proost is het eind van de show helaas gekomen en Sticks bedankt zijn thuispubliek. Het was weer een show die je van de mannen uit Zwolle mag verwachten en het nieuwe album zal nog veel gedraaid worden in de Nederlandse hiphopscene.