Burgerpop 2010

Podium voor veelbelovende Overijsselse bands

Steven den Boer ,

Zal de booker van Lowlands die 25 juni op Burgerpop aanwezig is, één van de vier Overijsselse bands boeken?

Podium voor veelbelovende Overijsselse bands

Met Burgerpop presenteert het Burgerweeshuis op vrijdag 25 juni vier talentvolle bands uit Overijssel: Stellar Express, Fingers on Fire, COLINN. en Are You a Lion. Om ze te leren kennen hebben we de bands een aantal vragen voorgelegd.

Wat is jullie meest memorabele podiummoment?

Stellar Express: “We kunnen in deze samenstelling nog niet putten uit bijzonder veel podiummomenten. Daarvoor hebben we nog niet voldoende ervaring opgedaan als Stellar Express. Maar het leukste is als je eigen werk zo kunt brengen dat het publiek daardoor enthousiast wordt. Soms gaat het natuurlijk ook flink mis. Bij de finale van het Radio 538 demo duel in P60 in Amstelveen hebben we het nummer op de verkeerde hoogte ingezet, de snare stond nog dicht en er gingen nog wel meer dingen fout. Allemaal zaken waar we nu beter op letten.”

Fingers on fire: “Bevrijdingsfestival Zwolle was te gek. En winnen van de Grote Prijs van Twente. En natuurlijk het 3FM optreden pas geleden bij Turbulent van Bert van Lent. Wat helemaal verkeerd ging? Toen de band vorig jaar op trad in Almelo terwijl Martijn (de leadzanger) op vakantie was. Met ook nog een verkeerd publiek ging alles mis. Nooit weer!”

COLINN.: Jacky Kwast, zangeres/gitariste, vertelt: "We bestaan nog maar net een jaar en hebben in deze formatie nog maar twee optredens gehad. Een eerste optreden met een nieuwe formatie is altijd memorabel en spannend en dat was ook nu het geval toen we in de Atak in Enschede stonden." Gitarist Ronnie van Nieuwenhoven vult aan: "In voorgaande bands hebben we al veel meegemaakt. Spelen voor anderhalve paardenkop ver in de provincie, een zanger die zichzelf van de backstage area buitensluit en hoort dat de band al aan de set begint zonder hem. Één van de absolute hoogtepunten met mijn vorige band HSSLHFF was zeker het spelen voor uitverkochte zalen in Paard van Troje, Melkweg en Paradiso."

Are You a Lion: "Burgerpop wordt ons tweede optreden, dus het meest memorabele moment zal dan ons eerste optreden moeten zijn, 12 juni in de Lantaarn Hellendoorn... Het was voor ons natuurlijk afwachten wat de reacties vanuit het publiek zouden zijn, aangezien niemand - afgezien van een paar demo-opnames op myspace - ooit iets van ons gehoord had, maar gelukkig sloeg het vanaf het eerste nummer direct gigantisch goed aan en de reacties waren enorm positief!"

Als jullie met een artiest naar keuze een nummer mogen spelen, met wie is dat dan en welk nummer?

Stellar Express: “Dit is natuurlijk voor elk bandlid verschillend. Onze gitarist zou bijvoorbeeld maar wat graag samen met Neil Young zichzelf verliezen in een oase van feedback en rauw gitaargeluid. De zanger/gitarist zou misschien eerder het podium willen delen met Gavin Rossdale om het nummer Glycerine te spelen van de alternatieve hitmachine Bush uit de jaren ’90. De bassist zou graag samen met toenmalig bassist Dirk Lance van Incubus wat tracks van het album S.C.I.E.N.C.E. laten horen – dan moet hij nog wel even oefenen overigens – en de drummer wil uiteraard maar één ding. Spelen met Dave Grohl! Het nummer is dan volledig ondergeschikt.”

Fingers on fire: “Voor ieder bandlid verschillend. Denk als groep met de Red Hot Chili Peppers. Hier zijn we mee begonnen om covers te spelen. Nog steeds te gek.”

COLINN.: "Pff, dat is moeilijk hoor," geeft Matthijs (drums) aan. "Binnen deze band heeft iedereen zo zijn eigen persoonlijke smaak en die verschilt wel eens van elkaar. Als je kijkt naar onze invloeden dan is het moeilijk om één band eruit te pikken. Over het algemeen houden wij allemaal wel van bands zoals Queens of the Stone Age, Editors en Interpol." Bassist Gerhard van Nieuwenhoven - de tweelingbroer van Ronnie - noemt nog wat voorbeelden uit de jaren '80 zoals Siouxsie and the Banshees en Echo & The Bunnymen, maar volgens hem vinden de sounds van bands uit de jaren '90 zoals Placebo en Cranberries ook hun weg in de muziek van COLINN. "Een nummer met Brian Molko zou wel cool zijn. Misschien het wat oudere werk. Ik denk dan aan 'Nancy Boy' of 'Bitter End'."

Are You a Lion: "Midlake - Roscoe.  Mooi met z'n vieren aanschuiven bij een zeskoppige meesterband om met z'n tienen een extended versie van 15 minuten te spelen van een moderne klassieker!"

Er staat bij Burgerpop 2010 een scout van Lowlands, die jullie gelijk dit jaar in een tent wil laten spelen. Gaan jullie ervoor of slaan jullie het aanbod af?

Stellar Express: “Uiteraard is het een geweldig moment als zoiets zou gebeuren. Toch proberen we te waken voor situaties waarbij we te onvoorbereid en te onervaren op een podium zouden verschijnen. Ik denk dat ervaring opdoen op de regionale podia op dit moment onze focus moet hebben. Als we doorgaan met onszelf ontwikkelen en een goed product afleveren komen de kansen vanzelf wel.”

Fingers on fire: “Wie is die scout? Drinkt hij whiskey of liever een wijntje of bier? Even een flesje halen. Hoef je toch niet over na te denken. Vakanties afzeggen, contract meteen tekenen, doen we ook voor nop. Dat zijn once-in-a-lifetime kansen!”

COLINN.: "Natuurlijk slaan we dat aanbod niet af. Voor ons is dat echt een ultieme droom," Jacky's ogen glinsteren van enthousiasme en de rest van de band is het zo te zien unaniem met haar eens. Ze knikken allemaal instemmend met een grote glimlach.”

Are You a Lion: "Uiteraard. Je zal wel gek zijn om het niet te doen, ook al is het misschien handiger om eerst een plaat te hebben. Maar op Lowlands spelen, dat wil elke band natuurlijk."

Van welke van de drie andere bands zou je het album kopen als deze in de winkel lag?

Stellar Express: “Van ‘Are you a Lion’. Deze band brengt een mooie amalgamatie van verschillende stijlen. Hun tracks voeren je mee op een kleine reis door een nog niet gezien en gehoord landschap. De elementen zijn bekend, maar het resultaat is verrassend lekker en goed.”

Fingers on fire: “Ken de andere drie bands eigenlijk niet zo goed, maar hebben even naar hun Myspace geluisterd. Klinken allemaal niet gek. D’r zit toch wel f#cking veel talent in de regio. Probleem is hoe landelijk door te breken.”

COLINN. geeft eerlijk toe dat ze de andere bands niet goed genoeg kennen. Gerhard heeft het persbericht van het Burgerweeshuis doorgelezen en de invloeden van Are You a Lion spreken hem aan: "Een combinatie van Neil Young, 16 Horsepower en The Kinks. Stuk voor stuk coole acts. Die combinatie wil ik wel eens horen en zien!"

Are You A Lion: "Fingers on Fire. Jonge honden die volgens ons een fijn energiek album kunnen gaan maken. Veel muzikale potentie in ieder geval."

Waar kunnen we jullie na Burgerpop 2010 bewonderen?

Stellar Express: “Wij zijn nu hard bezig onze eerste optredens te evalueren. We gaan binnenkort hard aan de slag om weer wat optredens te regelen. In juli en augustus werken we aan eigen werk en zullen vermoedelijk slechts één of twee keer optreden. Verwacht ons terug in oktober voor in ieder geval een lange set vol eigen werk van 1,5 uur vol vuurwerk in Zutphen.”

Fingers on fire: “In elk geval Hob Nob festival in Almelo op 3 juli en opening van Geuzenpop festival in Enschede op vrijdagavond 6 augustus. En moeten we maar vast voor Lowlands reserveren dan?”

COLINN.: “Na Burgerpop staat voor COLINN. eerst de zomervakantie voor de deur. Daarna willen we hard aan de weg timmeren om zoveel mogelijk mensen met hun muziek kennis te laten maken. Een debuut EP hebben we onlangs opgenomen met de bekende Nederlandse producer Martijn Groeneveld (o.a. Face Tomorrow, A balladeer, Silence is Sexy) en nu willen we deze nummers graag live spelen. Op dit moment zijn we bezig met het regelen van optredens in o.a. Hengelo en Den Haag. Verder willen we een initiatief starten met andere bands in de regio. Het idee is om als collectief van nieuw aanstaand Overijssels talent de Nederlandse boekers een totaalpakket van te gekke bands aan te bieden," aldus Matthijs.

Are You a Lion: "Zaterdag 10 Juli op Lilhill Festival in Luttenberg, 4 September op Broekrock en 10 September in Hedon (Zwolle)."

Burgerpop in Burgerweeshuis op 25 juni 2010, 21:00 uur aanvang, 20:30 uur zaal open, entree: 6 euro.