Hobnob 2010: Lustrumeditie kent veel variatie

Verschillende namen als Intwine, Velvet Monk en Di-rect in Almelo

Tekst: Elroy Maduro / Foto's: Marieke Waalwijk. ,

De vijfde editie van HobNob (officieel HobNob 2000 Festival) in het Almelose Schelfhorstpark vond plaats op 3 juli. In meerdere opzichten was het een gevarieerd festival: het weer wisselde van zomerse hitte in de middag naar stortbuien in de avond en er was een gemêleerd bandaanbod, van coverbands zoals Fortunate Sons en Herzleid tot Nederlandse top rockacts als Intwine en Di-Rect.

Verschillende namen als Intwine, Velvet Monk en Di-rect in Almelo

Open the gate
Op 3 juli vond de vijfde editie van het HobNob2000 festival plaats in het Almelose Schelfhorstpark. De wisseling van weersomstandigheden, het uiteenlopende aanbod aan bands en het gevarieerde publiek zorgen voor een dynamische, afwisselende, soms verrassende festivaldag. Er leek een misverstand doordat er bezoekers in de veronderstelling waren dat het terrein om 12:30 uur open zou gaan voor publiek. Dat zorgde voor wat ongeduldige bezoekers vlak voor het openen van de hekken. De opbouw was echter nog niet compleet waardoor het terrein uiteindelijk om 13:10 uur geopend werd voor publiek, dat verkoeling zocht onder een enkele grote boom op het terrein.

Water genoeg, stroom tekort 
Omdat het wel erg heet was deze middag besloot de organisatie al snel om een waterslang op het terrein aan te brengen, zodat bezoekers gratis water konden pakken. Een nadeel bleek dat er niet voldoende stroomcapaciteit was, waardoor bij sommige eettentjes niet alles gemaakt en gekocht kon worden.

Eerste klanken
Er waren twee podia op het terrein: Podium Oost en Podium West. Podium Oost werd geopend door Sam Enough, Podium West werd geopend door Face The Fact. Sam Enough speelde heerlijke blues met als schitterend middelpunt zangeres Sam. Onlangs won de band de ‘Slag om Summer Square’, en staan op 4 september aanstaande op het Summer Square Festival in Hengelo. Face The Fact is heel andere koek. In mei van dit jaar werd de metalband derde tijdens de landelijke finale van ‘High School Music Competition’. Het geluid is nog niet helemaal goed ingeregeld en daarom komt Face The Fact qua sound niet helemaal van het podium.

Middagprogramma 
Het middagprogramma was verder goed. Het geluid daarentegen is op beide podia gedurende de eerste uren van HobNob erg slecht. Zelfs de bands klaagden erover. Jonge jongens, zoals die van Fingers on Fire, A La Din en Velvet Monk, domineren de eerste uren op de podia. Are You A Lion treedt op als vervanger van het oorspronkelijk geboekte Kleazer, waarvan de zanger/gitarist (Berthil de Lange) in juni werd getroffen door een herseninfarct. De eerste coverband van de dag was Diezl. Ook Plork en de Aannemers zorgden weer voor een feestje waarbij de gitarist zelfs het publiek in ging om de polonaise op gang te brengen. A La Din en Velvet Monk stonden overtuigend te spelen. Beide bands zijn zeker de moeite waard om te gaan checken op Geuzenpop op 7 augustus op het Rutbeek in Enschede. Gaandeweg het middagprogramma wordt het geluid ook steeds beter voor de publieksoren. 

Headliners
Dan wordt het langzaamaan avond en staat net voor zevenen, in de motregen, Intwine klaar op de planken. Roger (zang), Jacob (slaggitaar), Jon (leadgitaar), Eric (drums) en Rik (bas) spelen een mix van brute rock en pakkende reggae. Het geluid van Intwine klinkt fantastisch. Te zien en te horen is dat Intwine na enkele wisselingen van bezetting op de plek van de bas en de drums weer een fundament heeft weten te leggen in de ritmesectie. De muzikanten lijken stuk voor stuk bevlogen virtuozen en als het eerste reggaenummer wordt ingezet, stopt het spontaan met regenen. Aan de publieksreacties te merken zijn 'For Goodness Sake', 'No Ones' (nieuwe single), 'Cruel Man', 'Glory' en 'Sorry' favoriet. Roger weet met zijn stemgeluid de menigte tot het einde te boeien en leeft zich helemaal in. De nummers klinken rauwer, harder en dieper sinds deze zijn bewerkt voor het album ‘Kingdom of Contradiction’. Intwine staat op Geuzenpop, 7 augustus op de Mainstage, Rutbeek.

Tijdens de avond werd het publiek ook nog getrakteerd op Bert Heerink. Op het kleinere podium genoten jong en oud van de CCR-coverband Fortunate Sons. Bij beide acts viel op dat er veel mensen van middelbare leeftijd de weg naar HobNob hebben weten te vinden. Op het andere podium is het net na negenen dan tijd voor headliner Di-Rect. Het is druk op HobNob en er staan nieuwsgierigen en liefhebbers van allerlei allooi te wachten. Intussen is het weer zachtjes gaan regenen. Bij de eerste tonen van Di-Rect ging het publiek direct los. Wat een dynamiek straalde er van het podium af. Zanger Marcel bracht het ene na het andere nummer loepzuiver ten gehore. Tijdens het nummer ‘Flies, Ants & Elephants’ kwam Marcel met een bord boven zijn hoofd waarop de tekst ‘Our Cause Is Stronger/Our Love Will Heal’ geschilderd stond. Zowel in muzikaal als in artistiek opzicht is Di-Rect enorm gegroeid en dat was goed te horen op HobNob. De band gaf een fantastische show die werd afgesloten met een lange versie van het nummer ‘Walk With Me’. Tijdens het slotnummer kwam de regen met bakken uit de lucht vallen, wat ervoor zorgde dat veel publiek na het optreden van Di-Rect het festivalterrein verliet. 

Voor wie nog wilde nasidderen werd nog een optreden van The Bintangs gegeven op het kleine podium. Een leuke show, maar een beetje vreemd geprogrammeerd na Di-Rect. Hekkensluiter van de avond is Herzleid, een Rammstein-coverband uit de Duitse stad Bremen. De bezoekers aan HobNob hebben kunnen genieten van artistieke muzikanten en over het algemeen een professioneel, goed georganiseerd festival. Op naar HobNob2011!