Atreyu, Unearth en 36 CrazyFists sluiten Mega Metal Maand af

Driemaal metal met melodie in Atak

Tekst: Ylinde Kuiper / Foto's: Stefan Steenbeeke. ,

Op de laatste avond van de Mega Metal Maand staan Atreyu, Unearth en 36 CrazyFists geprogrammeerd. Drie Amerikaanse metalbands die alle drie op een verschillende manier melodische metal maken. De een door zang en de ander in de begeleiding. Vuisten gaan meermaals de lucht in en ook de nodige moshpits ontbreken niet.

Driemaal metal met melodie in Atak

Het is nog vroeg op maandagavond 28 juni, maar de koelte van de Grolschzaal in Atak is een aangename afwisseling met de tropische warmte buiten. Op het programma van deze Mega Metal Maand(dag) avond staan drie Amerikaanse bands: Atreyu, Unearth en 36 CrazyFists. Het is voor deze drie bands de afsluiting van hun gezamenlijke tour.

36 CrazyFists mag beginnen. De band speelt enthousiast hun nummers, die niet alleen bestaan uit geschreeuw maar ook gezongen delen. Hierdoor wordt de muziek wat toegankelijker en niet eentonig. Er komt al beweging in het publiek en wanneer de band vraagt om meer beweging komt er dan ook snel een mosh. Bij het bekendere nummer ‘Slit Wrist Theory’ wordt het publiek nog enthousiaster en zingen de voorste rijen mee. Ook speelt de band nog een nummer van hun nieuwe album "Collisions and Castaways", die deze maand zal uitkomen.

De tweede band van de avond is Unearth. Waar 36 CrazyFists de melodie in de zangpartij heeft zitten, moet Unearth het hier niet van hebben, want echte zangstukken zitten er niet in. De langharige zanger houdt het meer op schreeuwen. Unearth heeft het melodische gedeelte overgelaten aan de gitaar partij, die vooral bestaat uit snelle metal riffs. De muziek is een stuk harder en de moshpits worden dan ook steeds groter. Aan het eind van het optreden maakt vooral de gitarist er nog meer een show van door op de merchandisetafel aan de zijkant van de zaal te gaan spelen.

Met als intro Queen’s ‘Fat Bottomed Girls’ komt afsluiter Atreyu, de band waar waarschijnlijk de meesten voor zijn gekomen, het podium op. Atreyu weet echt een gezellige sfeer te creëren. De bandleden maken constant grapjes en proberen zoveel mogelijk interactie met het publiek te hebben. Ze zijn erg fan van een paar rode cowboyhoeden die vanuit het publiek op het podium terecht komen. De drummer vindt het zelfs zo grappig dat hij niet meer in staat is om het eerste nummer geheel mee te zingen. Ze spelen niet alleen nummers van de nieuwste albums, maar ook het oudere werk komt langs. Tussen het eigen werk door doet Atreyu ook nog een cover, namelijk ‘You Give Love A Bad Name’ van Bon Jovi. De band doet zijn best om het publiek in beweging te houden en organiseert een aantal ‘silent circle pits’ (een circle pit zonder muziek) waarvan ze willen dat iedereen meedoet. Niet iedereen doet mee, maar er ontstaan wel grote pits. De bassist geeft het goede voorbeeld door zelf ook nog even mee te doen in de circle pit. De band speelt lekker en straalt zelf ook veel enthousiasme en energie uit. Ook Atreyu wisselt zang en schreeuw af, de vocalen worden niet alleen overgelaten aan de zanger maar ook de andere bandleden ondersteunen hem hierin. Ze geven een mooie show weg. Na zo’n 3,5 uur aan melodische metal is niet alleen de avond ten einde, maar is ook Ataks Mega Metal Maand afgelopen.