Tekort Metropool loopt op tot circa twee ton

Gemeente Hengelo wil incidenteel bijspringen voor nieuwbouw podium

Ingmar Griffioen ,

Het Hengelose podium Metropool koerst in het eerste volledige jaar in het nieuwe pand af op een tekort van zo'n twee ton. Dat zegt de kersverse cultuurwethouder Wieger Mulder. Als belangrijkste oorzaken worden tegenvallende bezoekersaantallen en overlastgevende werkzaamheden voor de deur genoemd. "Ik denk dat we daar als gemeente incidenteel wel een mouw aan kunnen passen."

Gemeente Hengelo wil incidenteel bijspringen voor nieuwbouw podium

Het Hengelose podium Metropool koerst in het eerste volledige jaar in het nieuwe pand af op een tekort van zo'n twee ton. Dat zegt de kersverse cultuurwethouder Wieger Mulder. Als belangrijkste oorzaken worden tegenvallende bezoekersaantallen en overlastgevende werkzaamheden voor de deur genoemd. "Het gaat allemaal om externe factoren", oordeelt Mulder. "Ik denk dat we daar als gemeente incidenteel wel een mouw aan kunnen passen."

Het zit Metropool niet mee. Binnen een maand nadat het poppodium in oktober 2009 de nieuwe deuren opende werd afscheid genomen van de programmeur. En sinds die opening komen er minder bezoekers dan begroot naar het nieuwe pand, pal achter station Hengelo. Mulder, wethouder voor de lokale partij Burgerbelangen, kreeg bij zijn eerste kennismakingsbezoek vlak voor de zomervakantie het slechte nieuws al te horen. "Die tegenvallende bezoekcijfers schijnen een landelijk fenomeen te zijn. Daarnaast zitten ze aan de zuidkant van de spoorlijn. Dat is een ontwikkelingsgebied, waar nog niet veel vertier is, wat niet helpt voor horeca met een terras."

Metropool-directeur Coen Bais stuurde er volgens dagblad Tubantia in juni nog een brandbrief achteraan, waarin hij de financiële problemen schetste en een tekort tot vijftigduizend euro voorzag. Mulder: "Ik heb inmiddels begrepen dat het alles bij elkaar aanzienlijk meer is. Je moet dan meer in de richting van een exploitatietekort van twee ton denken. Dat is een dermate groot bedrag dat je er wel een goed verhaal bij moet hebben."

Dat heeft Metropool dan ook, meent de Twentse bestuurder. "Een nieuw poppodium met aanloopproblemen kan op begrip van de gemeenteraad rekenen." De zaken zouden volgens Mulder anders liggen als het tekort door wanbestuur of onverantwoorde uitgaven was ontstaan. "Ze hebben een zeer net beleid gevoerd aan de uitgavenkant." Mulder heeft de problemen van Metropool intern ambtelijk aangekaart en wil uiterlijk oktober concrete voorstellen aan de raad doen.

De moderne behuizing van Metropool koste in totaal 8,5 miljoen, waarvan het grootste deel door de gemeente Hengelo betaald is en een klein miljoen door de provincie Overijssel. Metropool ontvangt jaarlijks een kleine vier ton gemeentelijke subsidie. "Structurele uitbreiding van de subsidie zal er niet in zitten in deze tijden, maar ik denk dat daar wel een bedrag uitkomt dat een substantieel deel van het tekort moet goedmaken."

Bij Metropool was niemand voor een reactie beschikbaar. Publiciteits-medewerker Sirah Kuipers verwijst naar directeur Coen Bais, die momenteel met vakantie is.