Geuzenpop 2010 : de Talent Stage op de zaterdag

Zaterdag start ingetogen in de zon en eindigt uitbundig met dansende menigte in de regen

Tekst: Elroy Maduro & Jasper van Poelgeest. Foto's: Marieke Waalwijk & Sean von Stockhausen. ,

De weergoden hadden de organisatie van Geuzenpop vooraf niet erg goed gestemd. Het zou een zeer regenachtige zaterdag worden. Mede daardoor wisten een tegenvallend bezoekersaantal het festivalterrein te vinden. Erg jammer want achteraf was het, hoe het weer op een festival hoort te zijn: zon, bewolking en tja... ook een beetje regen.

Zaterdag start ingetogen in de zon en eindigt uitbundig met dansende menigte in de regen

A La Din
Als opener op de Talent Stage deze mooie zaterdag mag het Zwolse A La Din zijn kunsten vertonen. Als de band hun eerste nummer inzet is de tent nog nagenoeg leeg vanwege de laatste tonen van Intwine. Toch starten ze vol enthousiasme hun set en dat schijnt goed te werken. Langzaam druppelt de tent overvol en dat heeft weer tot uitwerking dat de vier muzikanten een glimlach hebben van oor tot oor. Hun lekker in het gehoor liggende liedjes doen soms denken aan een uptempo Jack Johnson, fijn en relaxed. Gitarist van deze funky rock jazz band schuwt effectenpedalen totaal niet en maakt er dan ook gretig gebruik van. De sfeer in de tent is gezet!

Velvet Monk
Geen enkel festival schijnt door de Hengelose formatie Velvet Monk worden overgeslagen. De graag geziene band onder leiding van de charismatische frontman Burcak Sikar speelt als een zeer goed geoliede machine. Het wordt voor de vijf heren nu ook wel tijd om buiten Overijssel de vleugels uit te slaan. Om te beginnen op 28 augustus, dan spelen ze maar gelijk in de Melkweg!

Orange Maplewood
Het ambitieuze en jonge Orange Maplewood speelt ook dit jaar weer op dit festival. Vorig jaar stonden zij nog op de Mainstage van Geuzenpop om het toen uitgevallen Drive Like Maria te vervangen. Vocaal is Orange Maplewood erg sterk. Muzikaal is het geheel retestrak en barst van talent. Orange Maplewood brengt een verzorgde set die weliswaar de pan uit rockt, maar enigszins gehaast overkomt. Orange Maplewood is een band waarbij het zeker de moeite waard is om ze in de gaten te houden de komende tijd.

My Propane
My Propane deed op de Talent Stage wat Kontrust deed op de Mainstage: rocken, overtuigen, mensen in beweging laten komen, het publiek hun muziek laten voelen en de luisteraar onderdeel maken van het optreden in plaats van ze als luisteraar te laten staan. My Propane klinkt vuig, strak, dirty, zelfverzekerd, gepassioneerd en een tikje geil. Dit is te danken aan de toewijding van de muzikanten die de band laten staan als een huis, en aan de charismatische frontman en zanger Valerio Recenti. Je kunt allerlei lagen in My Propane vinden en daarmee het optreden op verschillende manieren hebben ervaren: Als een klap in je gezicht, als een eyeopener of gewoon als vette, dikke power gitaarrock waarbij je stevig uit je plaat kunt gaan. Hoe je het ook beleefd hebt: My Propane blijft hangen… en smaakt naar meer.

Colinn
Het gaat hard met Colinn. Dat ze nog niet zo lang bestaan, valt absoluut niet te horen. Het is dan ook duidelijk dat de bandleden veel ervaring hebben opgedaan in vorige bands als Sweet Candy Kills en HSSLHFF. De liedjes zijn puur en krachtig en dat komt met name door het strakke drumwerk van Matthijs Rolleman. Toch doen de liedjes in het begin, zoals ook bij Sweet Candy Kills het geval was, denken aan The Cranberries, dit geheel door het stemgeluid van zangeres Jacky Kwast. Gelukkig ebt dit gedurende het optreden weg. Wel is erg jammer is wel dat de liedjes niet echt blijven hangen. De muziek van Colinn verdient meer!

Data Noir
Lekkere mix van electro, techno en dubstep. De tent is nog niet zo vol, want Peter Pan Speedrock staat nog op de Mainstage te spelen. De aanwezige festivalgangers genieten en er wordt gedanst. Data Noir klinkt duister, maar blijft toegankelijk voor de luisteraar en heeft een positieve vibe.

Black Sun Empire
Black Sun Empire wordt op Geuzenpop vertegenwoordigd door een van de drie mannen die de formatie rijk is. Rene Verdult staat te spinnen aan de draaitafels en een heerlijke mix van drum & bass en dubstep vult de tent van de Talent Stage. Uit alle hoeken komen festivalgangers om te bewegen en te dansen op deze muziek, die gladjes en met de hand van een meester in elkaar wordt gemixt. Bekende nummers uit de scene worden afgewisseld met meer ‘neurofunk’ nummers, die de speakers in de tent tot het uiterste drijven en zorgen voor positieve en opzwepende reacties uit het publiek. Het siert Geuzenpop dat ze (inter)nationale dance-acts programmeert op een festival als Geuzenpop. Aan de hoeveelheid dansende bezoekers in de Talent Stage tent te zien, is er flink van genoten.