Derde van Nederland

"Maar, hij grunt niet..."

Tekst: Bart Rouw; Foto's: Bianca Jansen ,

Een hardcore band in dé Nederlandse metalbandjeswedstrijd. Vreemd? For Blood and Vengeance is het gelukt. En dat zonder lange haren of schreeuwende frontman. Lees hier hoe het de mannen verging in Enschede.

"Maar, hij grunt niet..."

Afgelopen vrijdag avond werd de finale gehouden van de Nationale Metal Battle, in de Atak in Enschede. Tijdens de Flevolandse voorrondes wisten de mannen van For Blood and Vengeance een plek te bemachtigen in de halve finale. Ook daar werd de jury overtuigd van hun kunnen, dus stond de hardcoreband in de finale van Nederlands enige metalwedstrijd.

En dus werd er schijt gerockt. Geknald als een malle zelfs. Er werden tenten afgebroken en er werd door het dak heengegaan. Maar op een handje Flevolandse fans na kreeg For Blood and Vengeance geen voet aan de grond in de oosterse Atak.
Een van de bezoekers lichte toe: "Ja, de muziek zit wel leuk in elkaar, en hier en daar is dat rappen echt wel grappig hoor, maar hij grunt niet. Helemaal niet. Dat kan natuurlijk niet als je meedoet aan de Metal Battle. En dan ook nog vragen of we zin hebben in een beetje hiphop... Nee, winnen zullen ze denk ik niet."

Een voorspelling die waarheid bleek. De jonge band Face the Facts werd door veel metalfans dan ook gezien als een opluchting tegenover de snoeiharde hardcore van FBAV. De winnaar van de avond was het Utrechtse Grindpad. Over snoeihard gesproken; alsof je trommelvliezen over een daadwerkelijk grindpad getrokken werden. De publieksprijs ging naar Face the Facts. Het voordeel van "thuiswerdstrijd".

Voor de jongens van For Blood and Vengeance was het geen verassing. Volgens gitarist Wietze zat er geen wow-factor in de avond. Het was een goede gig, maar geen spetterende. Ook rapper Dennis had niet de illusie met de hoofdprijs naar huis te gaan. Maar zoals ook de host van de avond kon vertellen: ze mogen zich als hardcore band wel de derde van Nederland rekenen, in de metalscene.
En dat is toch ook iets om trots op te zijn.